Dansk Magisterforening

Savnede du en Valentine i går? Så kan matematikken hjælpe dig

Af Louise Egholm Burcharth
Del artikel:

Matematikken kan spore mønstre i, hvordan vi finder kærligheden og fastholder den. Sådan lyder det i bogen ”Mathematics of Love”, som matematiker Hannah Fry står bag. Her kan du læse hendes tips til at finde den eneste ene.

Hannah Fry er matematiker og lektor på University College London. Hun er ikke bleg for at indrømme, at kærlighed og matematik umiddelbart ikke klinger.

”For kærlighed er ikke rationelt og forudsigeligt”, som hun siger i TED-talken nedenfor.  

Alligevel kan man matematisk spore nogle mønstre i kærligheden, fortæller hun. Hun kommer derfor her på baggrund af forskellige studier med tre tips til vejen mod kærligheden - og til at holde den i live. Alle leveret med et glimt i øjet og et stort gran salt.

Tip 1: Sådan får man succes i online dating
Studier af et engelsk datingsite viser, at der ikke altid er en sammenhæng mellem udseendet, og hvor populær man er. Derfor kan det faktisk tjene til din fordel, hvis nogle oplever dig som grim. Studierne viste nemlig, at folk, der var vurderet som både attraktive og uattraktive af andre brugere, fik flere henvendelser end folk, der af de fleste blev vurderet som attraktive.

Det lyder måske ulogisk. Men Hannah Fry peger på, at folk kan afholde sig fra at tage kontakt, hvis de regner med, at der er stor konkurrence om personen. Derfor er hendes råd, at man ikke skjuler de ”grimme” ting ved sig selv og i stedet spiller på det, som får én til at skille sig ud.

Tip 2: Sådan vælger man den perfekte partner
Hannah Fry råder her til, hvordan man omformer sin succes i online dating til længerevarende lykke i et parforhold. Her kan matematikken hjælpe med et fingerpeg om, hvornår man har fundet den rette. Hvis man forestiller sig at date fra man er 15 – 35 år, så siger matematiske studier, at de første 37 procent af dem, man møder, ikke har ægteskabspotentiale.

Derimod skal man være opmærksom ved nummer to i rækken efter de 37 procent, der efter statistikken er den med størst potentiale. Hannah Fry advarer dog mod visse farer ved blindt at følge denne model. For det kan jo ske, at man støder på den rette blandt de første 37 procent. Så man skal stadig lytte til sin mavefornemmelse, siger hun.

Tip 3: Sådan undgår man skilsmisse
Den amerikanske psykolog John Gottman har ud fra samtaler mellem flere hundrede par kortlagt, hvad der spiller ind på, om folk har gode eller dårlige chancer for at blive sammen. Her fandt han i samarbejde med en matematiker frem til, at parrenes ”negativitetstærskler” havde stor betydning for, om de havde det godt sammen. De mest succesfulde par var altså dem med en lav tærskel for, hvor meget negativitet der bliver lukket ind, hvor man giver hinanden plads til at brokke sig og ikke lader noget gå ubemærket hen. Det er altså folk, der konstant arbejder på at ”reparere” på deres forhold og ikke lader trivielle ting vokse sig store.

Hannah Fry gør opmærksom på, at der selvfølgelig er mange andre ting, der spiller ind på et godt parforhold. Men hun råder i matematikkens navn stadig til, at man ”aldrig skal lade solen gå ned over sin vrede”.

Se TED-talken med Hannah Fry her: