Dansk Magisterforening

Store besparelser i Arbejdstilsynet

Del artikel:

Regeringen vil gennemføre millionbesparelser i Arbejdstilsynet. Det sker kort tid efter, at beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen erkendte, at arbejdsmiljøindsatsen ”har slået fejl”.

Står det til regeringen skal Arbejdstilsynet slankes markant de kommende år. Ifølge regeringens finanslovsforslag skal der spares 10 mio. kr. i 2018, men allerede i 2019 mister tilsynet yderligere 55 mio. kr.

Forslaget om nedskæringer i Arbejdstilsynet kommer oven i allerede gennemførte nedskæringer på 70 mio. kr. siden 2015, hvilket har kostet op imod 100 ansatte deres job. Samlet set lægger regeringen op til at spare yderligere 100 årsværk i Arbejdstilsynet i perioden 2018-2021.

Så sent som i april fortalte beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), at den danske arbejdsmiljøindsat har slået fejl.

Udmeldingen kom på baggrund af en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, der viste, at antallet af beskæftigede med væsentlige psykiske belastninger er vokset med 17 pct. siden 2012. Regeringens målsætning har ellers været, at antallet af psykisk overbelastede skal reduceres med 20 pct.

Næstformand i LO Morten Skov Christensen kalder forslaget for en ”fejlprioritering af proportioner”.

”Konsekvensen bliver markant færre tilsynsbesøg og markant færre påbud. Det ved vi, for det har vi set i forbindelse med de tidligere års nedskæringer i Arbejdstilsynet. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at flere virksomheder kan slippe afsted med at udsætte deres medarbejdere for dårligt arbejdsmiljø”, skriver han i en kommentar på Facebook.

SF’s beskæftigelsesordfører Carsten Hønge kalder forslaget ”fuldstændig håbløst”.

”Det seneste år har vi set, at både det psykiske og fysiske arbejdsmiljø er gået samme vej som hønsene skraber, nemlig tilbage. Det er afdækket blandt andet i forespørgselsdebatter i Folketinget i foråret. Hver gang siger ministeren, at der er nedsat en ekspertgruppe, der skal komme med nogle forslag, men man behøver jo ikke være ekspert for at regne ud, at når man svækker Arbejdstilsynet og muligheden for at arbejde for at opfylde målsætningen, så går det galt”, siger han.

Carsten Hønge peger på, at der blandt andet er blevet skåret ned på forebyggende indsatser, der typisk retter sig mod det psykiske arbejdsmiljø.

”Det er en håbløs vej, regeringen vil gå, og det kommer til at koste i den sidste ende”.

Også DM’s formand Camilla Gregersen undrer sig over regeringens udspil.

”Det er mig en gåde, at regeringens løsning på stigende stress og dårligt psykisk arbejdsmiljø er at skære på Arbejdstilsynet. Det vil medføre markant mindre tilsyn og færre påbud – og det betyder dårligere arbejdsmiljø”, siger hun.

Set med samfundsøkonomiske briller går regeringen den forkerte vej, mener hun.

”Vi skal i stedet investere i godt arbejdsmiljø for at undgå nedslidning, så vi alle kan holde til et langt arbejdsliv. Arbejdstilsynet burde få et løft fremfor at blive skåret ned til sokkeholderne”, siger Camilla Gregersen.