Spring menu over
Dansk Magisterforening

Professionshøjskolerne: Vi vil gerne udflyttes

Stefan Hermann er rektor for Københavns Professionshøjskole

© Professionshøjskolen Metropol

Del artikel:

Professionshøjskolerne ser fine perspektiver i at sprede sig geografisk, hvis de faglige miljøer og faciliteterne er til stede. Men det forudsætter, at den økonomiske styrtblødning bliver standset, siger ny rektorformand.

De danske professionshøjskoler er klar til at følge et forslag fra en række borgmestre i landets mindre kommuner og brede sine uddannelsestilbud ud til flere yderområder.

Det siger formanden for professionshøjskolernes rektorkollegium, Stefan Hermann på baggrund af en historie i Jyllands-Posten tirsdag. Avisen citerede en rundspørge fra Landdistrikternes Fællesråd blandt 47 borgmestre, der ønsker, at uddannelser skal flyttes ud i lighed med andre statslige arbejdspladser.   

”Hvis kommunen eller det lokale erhvervsliv kan levere et stærkt samspil, så kan det give rigtig god mening at lægge en uddannelse i området. Ikke alle unge drømmer om at flytte til de store byer, og flere af vores uddannelser lever jo netop af vekselvirkningen med det omgivende samfund”, forklarer professionshøjskolernes rektorformand.

Stop økonomisk styrtblødning
Selv om de syv professionshøjskoler i de senere år har haft travlt med at koncentrere mange uddannelsestilbud i campusmiljøer i de store byer, så arbejder de allerede i dag parallelt på også at udvikle gode regionale uddannelsestilbud, påpeger Stefan Hermann.

”VIA har hele tiden været til stede med både lærer- og pædagoguddannelser i en række mindre jyske byer, og Absalon, det tidligere UC Sjælland, tilbyder for første gang i år en diplomingeniøruddannelse i Kalundborg og har også planer om en ny sygeplejerskeuddannelse i Holbæk. Men det er samtidig vigtigt, at vi hverken stikker de unge eller lokalområderne blår i øjnene”, siger Stefan Hermann og uddyber:

”Der skal være både bæredygtige faglige miljøer og gode faciliteter til stede for, at det kan lykkes.  Det er langt dyrere at drive små uddannelser, så regeringen bør stoppe den styrtblødning, som de udsætter os for i disse år, hvis det skal blive realistisk”, siger rektorformanden.

Problem med for små studielommer
Optagelsestallene for UC Absalons spritnye ingeniøruddannelse bekræfter, at der kan være flere gode grunde til at lægge uddannelser ud regionalt. 

”61 unge havde Kalundborg som deres 1. prioritet og de kommer primært fra det nordvestsjællandske område. 46 er optaget, og flere af dem ville formentlig ikke have taget uddannelsen, hvis de skulle være flyttet efter den”, vurderer Camilla Wang, der er rektor for UC Absalon.

Og selv om hun er enig i at det giver god mening at udbyde flere velfærdsuddannelser med så stor en geografisk spredning som muligt, er der også professionsuddannelser, der ikke egner sig.

”Sygeplejerskeuddannelsen i Holbæk er afhængig af adgang til sygehusets kliniske faciliteter. Diplomingeniøruddannelsen i Kalundborg er afhængig af, at Novo og øvrige virksomheder bidrager til uddannelsen både med faciliteter, projektforløb og underviserressourcer. Det hjælper også, at Novo selv skal rekruttere til 5000 tekniske arbejdspladser. Til gengæld duer det ikke at smøre endnu tyndere ud, når det gælder en lille uddannelse som fx Leisure Management, der uddanner til fritids- og oplevelsesindustrien. Vi skal passe på med alt for små studielommer”, advarer Camilla Wang.