Dansk Magisterforening

Fyringsrunde i DR: Mellem 55 og 65 stillinger forsvinder

© Peter Andersen/Colourbox

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Siden medarbejderne vandt en sag om betalt frokostpause over DR-ledelsen, har det været offentligt kendt, at pengene i stedet skulle findes et andet sted. Onsdag fortalte ledelsen i DR om sine planer, der blandt andet vil betyde, at der forsvinder op til 65 medarbejdere.

Mellem 55 og 65 medarbejdere står til at miste deres arbejde ved DR, hvor godt 100 medlemmer af Dansk Magisterforening arbejder.

Det står klart, efter at ledelsen i DR onsdag lancerede en ny plan for DR’s fremtid under overskriften ’Dansk kvalitetsindhold i en ny tid’, som blandt andet lægger op til at nedlægge op mod 65 stillinger.

”Mellem 25 og 30 stillinger skal nedlægges, som en direkte følge af den samlede plan. Derudover nedlægges 30-35 stillinger som følge af Publiceringsplan 2018 og en række andre omdisponeringer og tilpasninger i DRs indholdsproduktion. Der går nu en HR-proces i gang, som vil afdække det præcise antal”, skriver DR i en pressemeddelelse.

Udmeldingen kommer ikke bag på Lars Trudsø, der er tillidsrepræsentant for de godt 100 medarbejdere i DR, som er medlem af Dansk Magisterforening. Han forklarer dog, at det kunne have været meget værre, hvis ikke de faglige organisationer havde været tilbageholdne med at bede om lønforhøjelser ved forårets overenskomstforhandlinger. Ifølge Lars Trudsø betyder den tilbageholdenhed, at DR har sparet i omegnen af 27 mio. kr. på den konto.

"Vi er selvfølgelig ikke glade for, at en del af vores medarbejdere og deres løn skal holde for i forhold til den her plan, men det har været præmissen siden sagen om den betalte frokostpause", siger han.

"Håbet er, at langt de fleste af dem findes via frivillige fratrædelser, som jo var en del af vores tryghedspakke ved overenskomstforhandlingerne i foråret. Vi vil som faglig organisation selvfølgelig sørge for at hjælpe dem, der måtte vælge at søge om frivillig fratrædelse, så de får den bedst tænkelige proces og de bedst mulige vilkår", fortsætter han.

Mere fokus på digitalisering og de unge
Noget af det mest konkrete, der må lade livet i forbindelse med den ny plan, er det populære underholdningsprogram, X-factor, som er gået i gang med optagelserne til den 11. og sidste sæson.

Derudover lægger DR’s ledelse op til at finde en del af de godt 100 mio. kr., som skal bruges til at lave en større omlægning af organisationen, kan findes ved fx gradvist at flytte DR3 og DR Ultra væk fra den traditionelle tv-platform og over på de digitale platforme.

Pengene skal i stedet bruges på at udvikle ”nyt public service-indhold”, hvor fokus vil være på børn og unge, kultur, nyheder og aktualitet, forklarer DR. Samtidig skal der sættes turbo på DR’s digitale omstilling, så public service-mediet møder danskerne der, hvor de er, oplyser Maria Rørbye Rønn, DR’s generaldirektør.

”Med planen fokuserer vi endnu mere på dansk indhold med særpræg og kvalitet og nye tilbud til børn og unge i en ny digital tid. Vi foretager de nødvendige op- og nedprioriteringer af vores indhold og aktiviteter for at sikre, at befolkningen også i en endnu mere digital fremtid har adgang til et stærkt og tydeligt public service-indhold. Med en særlig indsats for børn og unge, kultur og nyheder og aktualitet samler vi kræfterne på nogle af de områder, hvor vi for alvor kan gøre en forskel for befolkningen. Det kræver fravalg og prioriteringer, men giver også mulighed for at tage nye chancer og skabe nyt dansk indhold, som DR har en unik mulighed for at formidle ud til alle danskere”, lyder det fra generaltdirektøren i en pressemeddelelse.

TR: Det er en god plan, som vil styrke vores public service-profil

Lars Trudsø kvitterer for, at ledelsen, i følge ham, er kommet med en stærk og sammenhængende plan. Hvor fokus er på at lave en digital transition og samtidig styrke indholdsproduktionen.

Han peger blandt andet på, at det er godt, at der er lagt op til "endelig" at lave et litteraturmagasin, og at man på DR1 vil forsøge sig med en stor satsning på et kulturprogram. Men især satsningen på videnskab glæder tillidsrepræsentanten.

"Planen ser rigtig, rigtig god ud, og jeg er sikker på, at den kommer til at styrke vores public service-profil markant. Det er eksempelvis skønt at se, at man har videnskab så højt på programplanen, og at udmeldingen er, at videnskab skal fylde ekstremt meget i 2018. Jeg har appelleret til, at man ikke bare skal give den gas på videnskab i 2018, men også i årene frem over, for det kan blive en ny start for et vigtigt felt, som vi ofte har forsømt", mener Lars Trudsø.

Tankerne bag DR's nye planer kan læses i sin fulde længde på DR's hjemmeside.