Dansk Magisterforening

Kulturvaner splitter Danmark

Del artikel:

Skellet i danskernes brug af kulturtilbud mellem landdistrikter og storbyer er stort. Regeringens ligelige fordeling kulturmidler giver derfor ingen mening, kritiserer eksperter. I vrøvler, svarer kulturminister Bertel Haarder (V).

Skal vi  gå i teatret eller på museum? Det er et spørgsmål, som for alvor kan splitte danskerne. Særlig stor er splittelsen omkring danskernes forhold til kulturudbud som disse mellem storbyerne og landdistrikterne. Det viser en ny undersøgelse, som Politiken har lavet.

Undersøgelsen viser blandt andet, at knap 37 procent af københavnerne går i teatret hvert halve år mod kun 19 procent i Sønderjylland.

I Østjylland går 26 procent på kunstmuseum mindst én gang hvert halve år, mens det gælder 18 procent af fynboerne.

Ude af trit med virkeligheden
Når forskellen mellem kulturelle vaner og præferencer er så stor, så giver det ikke mening at fordele kulturmidler så ligeligt i hele landet, som regeringen ellers lægger op til. Det mener Stig Jarl, der forsker i kulturvaner på Københavns Universitet.

"Det er ude af trit med virkeligheden at lave en matematisk retfærdig fordeling. Det kan jo netop være, at man bor i den del af landet, fordi man har nogle andre behov. Jeg kender folk i Sønderjylland, der aldrig kunne drømme om at bo i den frygtede storby København", siger Stig Jarl til Politiken.

De købestærke bor i storbyerne
Han bakkes op af Erik Svendsen, der er lektor på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på RUC. Han pointerer, at der generelt er et mere købestærkt publikum i storbyerne.

"Det publikum, der går i operaen, bor ikke i Skive. I de større byer har man den klasse, der udgør de traditionelle kulturforbrugere", siger Erik Svendsen.

Efter et år på posten præsenterede kulturminister Bertel Haarder (V) et kulturudspil under overskriften “Mere og bedre kultur for færre penge". Sidste år brugte Danmark 23 mia. skattekroner på kultur.

Eksperterne vrøvler
Bertel Haarder mener, at eksperterne vrøvler, når de kritiserer, regeringen fordeler kulturmidlerne så ligeligt i landet, samtidigt med at danskernes kulturvaner er så forskellige.

Kulturministeren henviser til en ny undersøgelse i Magisterbladet, der viser, at antallet af teatergængere falder, mens besøgende på museer er stigende.

"Teatrene klumper sig sammen i byerne, og lige nu er det sådan, at det offentlige betaler 700 kroner i tilskud per teatersæde, fordi der er få tilskuere. Museerne ligger til gengæld spredt i hele landet og har mange besøgende", siger Bertel Haarder og fastslår:

"Det er for mig et eksempel på, at folk får mere kultur for pengene uden for storbyerne", siger Bertel Haarder.