Dansk Magisterforening

Helsinki hitter

Del artikel:

Glem alt om Harvard, Oxford og MIT. Tag til Helsinki, Tokyo eller Rotterdam! Ifølge ny OECD-test bliver de dygtigste kandidater uddannet i Japan, Finland og Holland.

En ting er omdømme, prestige og forskningsresultater. En anden er uddannelseskvalitet.
I en ny test fra OECD dumper de ellers så velanskrevne Ivy League universiteter i både USA og England – og ind fra højre kommer uddannelser i lande som Japan, Finland og Holland.
Det er den årlige rapport, Education at a Glance, som offentliggør testen med de opsigtsvækkende resultater.  
I stedet for at bedømme universiteterne ud fra de sædvanlige parametre – som fx forsknings-output, omdømme og arbejdsvilkår for underviserne – har OECD denne gang testet evner og færdigheder hos de kandidater, som forlader universiteterne.

Stor kvalitetsforskel i uddannelser

Ifølge OECD´s uddannelsesdirektør Andreas Schleicher er der stor forskel på kvaliteten af kandidatgraderne, world wide. Og når hverken USA eller England ligger helt i top, skyldes det, at man her finder både de bedste og mange af de ringeste uddannelser.
”Kompetencerne kan variere stærkt blandt kandidater, som på papiret er lige kvalificerede”, siger Andreas Schleicher til BBC.com.
Succes´en på de videregående uddannelser er heller ikke givet, fordi et land uddanner dygtigt på grundskoleniveau, som det fx er tilfældet i Sydkorea og Singapore. Ingen af de to lande er med på OECD´s top 10 over lande, der laver de bedste universitetsuddannelser.
To skandinaviske lande er til gengæld nævnt. På andenpladsen Finland og på femtepladsen Norge.
Top 10 ser, ifølge OECD, således ud:

1. Japan
2. Finland
3. Holland
4. Australien
5. Norge
6. Belgien
7. New Zealand
8. England
9. USA
10. Den Tjekkiske Republik