Dansk Magisterforening

Aalborg løsner også fremdriftsbæltet

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Ligesom både Københavns og Aarhus Universitet har Aalborg Universitet netop vedtaget en række regler, der bløder op på reglerne fra fremdriftsreformen.

Farvel til tvangstilmelding og goddag til nye, lidt mindre rigide regler.

Det er resultatet af et samarbejde mellem ledelsen og de studerende på Aalborg Universitet, der er mundet i nogle nye regler, som dog stadig skal sikre, at de studerende, som nu, kommer igennem deres studier på nogenlunde normeret tid.

I praksis betyder det, at universitetet fra næste semester fjerner tvangstilmelding til fag og eksamen svarende til et helt år. Men de studerende forventes stadig at studere på fuld tid, ligesom man automatisk tilmeldes til kandidatoverbygningens fjerde semester, hvis man blot mangler at bestå sit speciale.

”Det har været vigtigt for os at sikre, at vores studerende fortsat studerer på fuld tid og gennemfører deres studier på stort set normeret tid. Men vi har kunnet konstatere, at de udefrakommende ministerielle regelsæt ikke har haft nogen effekt på de studerendes fremdrift. De gennemfører stadig stort set deres studier til tiden. Så vi har i stedet kigget på hvilke tiltag hos os, der virker ansporende for de studerendes studieintensitet og lavet et regelsæt, som passer bedre til vores studerende og vores undervisningspraksis”, forklarer Inger Askehave, prorektor for uddannelse ved Aalborg Universitet.

Obligatorisk tilmelding til eksamen
Men de studerende slipper ikke for at blive tvangstilmeldt til eksamen i fag, hvor de er tilmeldt undervisningen. Til gengæld kan de selv bestemme, hvornår et eventuelt andet og tredje prøveforsøg skal finde sted.

En stor del af årsagen til, at universitetet har villet udforme de nye regler er, at det forventes, at det vil give en del mindre administrativt arbejde for de ansatte.

Universitetet oplyser dog, at der stadig mangler at falde nogle enkelte regler på plads, inden hele pakken kan træde i kraft fra 1. september. Det drejer sig blandt om, hvornår der kan dispenseres fra det obligatoriske tilmeldingskrav til det fjerde og sidste semester på kandidatuddannelsen.

Hele den nye pakke vækker begejstring hos de studerende, forklarer ifølge Rasmus Slot, studenterpolitisk ordfører ved Studentersamfundet på Aalborg Universitet.

”Vi har haft en rigtig god dialog. Vi har oplevet, at universitetet deler mange af vores bekymringer, og i bund og grund er vi jo alle interesseret i, at vi studerende får lært noget og kommer igennem studierne på normeret tid. Så jeg er meget tilfreds med resultatet. Det betyder, at vi studerende – igen – får ansvar for egen læring”, forklarer han