Dansk Magisterforening

Besparelser på forskning tvinger DTU til at gå målrettet efter EU-midler

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

DTU's indtægter fra eksterne bevillinger er faldende, og samtidig skæres der i de forskningsmidler, som universitetet får fra den danske stat. Det får nu ledelsen til at reagere.

Kombinationen af de kommende års besparelser på forskning og et generelt fald i indtægter fra eksterne forskningsbevillinger fra især EU får nu DTU til at opruste med 12 medarbejdere.

De 12 såkaldte specialister skal hjælpe de forskellige institutter med at skaffe flere penge fra EU's forskningsfonde ved at optimere deres ansøgninger.

Problemet er, at konkurrencen fra både private forskningsinstitutioner og industrien er blevet større i de senere år er stor, og at universiteterne derfor mister markedsandele.

"EU’s nye rammeprogram for forskning og innovation, Horizon 2020, er stærkt præget af ønsket om at skabe innovation, arbejdspladser og økonomisk fremgang. Det har skabt en helt ny dagsorden, som vi ikke har formået at udnytte, og derfor er vores bevillinger fra EU de seneste år faldet med meget store millionbeløb. Det vil vi rette op på ved at ansætte et hold specialister, der kan hjælpe forskerne med at målrette og perfektionere deres ansøgninger", forklarer prorektor Henrik Caspar Wegener.

Ansøgningerne skal vinkles

Håbet er, at de 12 specialister fra centralt hold kan kvalitetssikre de forskellige parametre, som ansøgningerne primært vurderes ud fra, så ansøgningerne har så højt et niveau som muligt.

Der skal blandt andet laves indgående beskrivelser af forskningens kvalitet, den forventede samfundsøkonomiske effekt af forskningen, og hvordan forskningen konkret skal organiseres. Det kræver ifølge kontorchef Claus Henrik Andersen en høj grad af specialistviden.

"Når man skriver en ansøgning, skal idéerne faktisk sælges og vinkles journalistisk, og vi skal kunne pege på, hvordan forskningen spiller ind i de politiske dagsordener, hvad samfundet kan vente at få ud af den, hvilke talenter vi vil bringe i spil, hvordan vi vil samarbejde og så videre. Det er meget komplekst, og samtidig har EU skåret ned på omkostningerne til evalueringsproceduren, så sagsbehandlingen går hurtigere end før. Derfor skal ansøgningen sidde lige i skabet hver gang", understreger chefen for DTU's forskningskontor.

DTU har allerede ansat de første to af i alt 12 nye medarbejdere til den nye ansøgningsenhed på universitetet. Først om et år ventes enheden at være oppe at køre med fuld bemanding, oplyser DTU.