Spring menu over
Dansk Magisterforening

Guide: Sådan kommer du godt gennem en udflytning

Del artikel:

Cirka 750 magistre arbejder i styrelser og institutioner, som er helt eller delvist omfattet af planerne om at rykke statslige arbejdspladser ud af hovedstaden. I DM kan du få råd om den proces, der så småt er gået i gang, om hvad der er din ret, og hvad din arbejdsgiver har pligt til, men også om hvilke overvejelser, du selv skal gøre dig, hvis din arbejdsplads skal flytte.

Enkelte ændringer kan nå at ske, men selv hvis der skulle komme et regeringsskifte ligger det fast, at knap 4000 akademikere på statslige arbejdspladser i løbet af de næste par år skal flytte til provinsen som led i den store decentraliseringsplan.

At udflytningen kommer til at påvirke de berørte medarbejdere – og i mange tilfælde deres familier – bliver blandt andet beskrevet i årets første Magisterblad, der udkommer 15. januar.

Her på siden har vi samlet nogle tips til, hvor du kan hente den hjælp, du skal bruge for at komme helskindet igennem en turbulent periode, som arbejdsplads og som ansat.

1. Brug din tillidsrepræsentant
DM´s tillidsvalgte har indflydelse og er i dialog med de lokale ledelser. Har du spørgsmål af formel eller personlig karakter, er din tillidsrepræsentant et godt sted at starte.

2. Søg indflydelse
Hvis hele arbejdspladsen flytter, kan man fortsætte med de samme samarbejdsstrukturer som før, men hvis det kun er dele af organisationen, der skal flytte, kan der være brug for at etablere flere SU’er og klubber og vælge flere tillidsrepræsentanter

3. Brug din fagforening
DM´s konsulenter har stor viden og står klar til at komme ud på din arbejdsplads og fortælle, både om regler, psykisk arbejdsmiljø, karrieremuligheder og alt det andet, du spekulerer på lige nu.

4. Gå til møder
DM tilbyder workshops og møder om de temaer, der typisk melder sig i forbindelse med store ændringer i arbejdslivet. Det kan være jobskifte, kompetenceafklaring, arbejdsliv og trivsel.  En række møder rundt i landet er også under planlægning. Moderne har et individuelt karriereperspektiv og er en mulighed for at vende dine overvejelser med andre end dine kolleger. Hold øje med datoerne på www.dm.dk.

5. Bed om god betænkningstid
Beslutningen om, hvorvidt du skal flytte med din arbejdsplads eller ej, skal ikke hastes igennem.  Anbefalingen fra DM´s eksperter er: Bed om tre måneders betænkningstid.

6. Overvej, hvad der motiverer dig.
Hvad har jeg, som jeg godt kan lide? Hvad er jeg ikke så glad for? Hvad har jeg ikke, som jeg gerne vil have, og hvad er det, jeg ikke vil have, som jeg ikke har? De spørgsmål kan være gode at stille dig selv, når du skal afklare, om det er værd at flytte med arbejdspladsen. For nogle kan en flytning betyde nye karrieremuligheder.

7. Tjek juraen
Arbejdsgiveren har altid ret til at beslutte den fysiske placering af arbejdspladsen. Hvis din arbejdsplads flyttes, kan arbejdsgiveren med god ret bede dig om at flytte med.
Er der tale om en væsentlig stillingsændring, fx hvis arbejdspladsen flyttes til den anden ende af landet, skal det varsles svarende til dit individuelle opsigelsesvarsel, som typisk er mellem 3 og 6 måneder. Når varslet er udløbet, har du pligt til at møde op på den nye adresse. Læs mere på dm.dk om reglerne og dine rettigheder.

8. Pres på for gode vilkår
At flytte landsdel, og måske endda flytte familien med, er en stor opgave at blive pålagt. Vilkårene i overgangsperioden kan hjælpe den enkelte medarbejder på vej. DM anbefaler, at der fx gives en jobgaranti i de første to år til alle, der flytter med, at medarbejderne får en udvidet flyttegodtgørelse og en prøveperiode, samt at der gives mulighed for nedsat tid og for hjemmearbejde. DM anbefaler ligeledes, at der bliver strikket attraktive seniorordninger sammen, så erfarne medarbejdere kan sikre vidensoverførsel og kompetencer i overgangsperioden.

9. Læs mere
www.dm.dk ligger en bunke krav og anbefalinger fra DM til såvel ansatte som arbejdspladser. Her kan du også finde yderligere information, ligesom du finder en opdateret kalender med samtlige møder og workshops, efterhånden som de bliver aftalt. Du kan også finde uddybende information i de digitale magasiner, som DM udgiver til ansatte i stat, region og kommuner. De seneste to udgivelser har handlet primært om statens udflytninger. Læs mere i bladet DM Offentlig. Endelig bringer Akademikerbladet.dk løbende nyheder og baggrund om emnet.