Spring menu over
Dansk Magisterforening

Styrelse trækker omstridt cirkulære tilbage

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Et stærkt omdiskuteret cirkulære, der skulle have ændret statsansattes ansættelsesforhold, så alle fremtidige ansatte ville have "forflyttelsespligt", er blevet trukket tilbage efter kritik fra fagbevægelsen, som førte til, at finansminister Claus Hjort Frederiksen blev kaldt i samråd.

Moderniseringsstyrelsen har efter pres fra fagbevægelsen, herunder Dansk Magisterforening (DM), som førte til, at finansminister Claus Hjort Frederiksen blev kaldt i samråd af SF, trukket et omstridt cirkulære tilbage.

Cirkulæret skulle ellers have fungeret som vejledning ved kommende ansættelser i staten, så man ikke ville stå i samme situation som nu, hvor 3900 statsansattes job flyttes ud i Danmark. Her har et springende punkt rent juridisk været, om flytningen udgør "en væsentlig stillingsændring" for de berørte medarbejdere.

Den tvivl ville Moderniseringsstyrelsen forsøge at udrydde ved fremtidige ansættelse med cirkulæret, som lagde op til, at de ansatte skulle have "forflyttelsespligt", hvilket ville gardere staten mod netop det spørgsmål. Det skrev akademikerbladet.dk onsdag, hvor DM kritiserede fremgangsmåden.

LÆS OGSÅ: I fremtiden skal statsansatte flytte med uanset hvad

Trækkes tilbage
Rent praktisk er forskellen på de to scenarier, at hvis det vurderes til juridisk at udgøre en væsentlig stillingsændring skal det betragtes som "afsked med tilbud om genansættelse". Hvis der derimod ikke er tale om en væsentlig stillingsændring, kan ansatte, der ikke vil flytte med, fyres.

Men nu skriver Moderniseringsstyrelsen på sin hjemmeside, at cirkulæret trækkes tilbage på grund af de seneste dages debat.

"Moderniseringsstyrelsen har fredag den 5. februar 2016 udsendt et nyt cirkulære om ansættelsesbreve for overenskomstansatte i staten. Efterfølgende er der fra flere sider rejst spørgsmål om visse juridiske aspekter i relation til cirkulæret. På den baggrund har Moderniseringsstyrelsen besluttet at trække cirkulæret tilbage for at undersøge disse spørgsmål nærmere", står der i en kort meddelelse på styrelsen hjemmeside.

LÆS OGSÅ: Minister skal i samråd om udflytningscirkulære

DM: Fjern cirkulære permanent
Men det er ifølge DM-formand Camilla Gregersen ikke nok, hvis Moderniseringsstyrelsen blot undersøger lovligheden i cirkulæret, der i første omgang er blevet trukket tilbage. Det skal fjernes permanent, mener hun.

"Uanset om det, der står i cirkulæret, viser sig at være lovligt eller ej, så er det ikke i orden. Moderniseringsstyrelsen skal sætte sig ned med os faglige organisationer og aftale den slags i stedet for at snige det ind af bagdøren, som de har gjort her", siger DM's formand og uddyber:

"Moderniseringsstyrelsen var heldigvis hurtig til at besinde sig. Det tyder godt for det fremtidige samarbejde".