Spring menu over
Dansk Magisterforening

København vil gentænke jobindsats for akademikere

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Anna Mee Allerslev (R), beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune, vil med en ny politisk aftale have gentænkt hele beskæftigelsesindsatsen i Københavns Kommune med fokus på, hvordan kommunen bedst muligt kan hjælpe højtuddannede uden job.

Københavns Kommunes indsats over for kommunens mere end 5.000 ledige højtuddannede skal styrkes med en ny politisk aftale, som byens Radikale beskæftigelses- og integrationsborgmester, Anna Mee Allerslev, fra næste uge vil sparke forhandlinger i gang om.

Derfor har hun for nylig været ude for at tale med blandt andet ledige højtuddannede om, hvad de har brug for. Og erfaringerne skal omsættes til konkret politik. Kommunen har nemlig ikke råd til andet, understreger beskæftigelses- og integrationsborgmesteren.

"Det skal omsættes til en ny politisk aftale. Vi bruger lige nu mere end minimumskravet på at hjælpe ledige akademikere. Og selv om vi har fået meget anerkendelse for, at det kan mærkes, så kan vi ikke se det helt nok i vores resultater. Der er stadig for lang ledighed i forhold til sammenlignelige kommuner", siger hun og uddyber:

"Vi skal have resultater, selvfølgelig for den enkelte, men også for hele kommunens økonomi, for ellers kan vi ikke forsvare at blive ved med at bruge så mange penge. Vi skal lave en turn-around, så vi kan tænke det hele forfra i samarbejde med a-kasserne".

Mange muligheder
Anna Mee Allerslev forklarer, at hendes møde med de ledige højtuddannede bekræftede nogle af hendes teser om, hvad de har brug for fra kommunens side. Men det bragte også ny viden ind i den politiske proces.

Hun forklarer, at mange af dem, hun mødte, gjorde sig mange tanker om, hvad der ville det "rigtige" første job at få i forhold til deres karriereplan. Men måske bør mange akademikere være åbne over for andre muligheder end de mest gængse, forklarer beskæftigelsesborgmesteren.

"Som jeg også har talt med Magistrenes A-kasse om, er mange magistre eksempelvis ansat i det private. Så jobmarkedet er større, end man tror. Derfor bør man sætte tidligere ind med en jobindsats, der kan åbne de studerendes øjne for deres muligheder på arbejdsmarkedet. Det kræver, at universiteterne åbner op og lukker os ind, så vi kan skabe et partnerskab", forklarer hun.

Nyuddannede skal være mobile
Den københavnske beskæftigelsesborgmester har også fået bekræftet, at mange ledige akademikere, der bor i og omkring København, har en tendens til at være meget lidt mobile i deres jobsøgning. Og mange af dem henviser til, at der er rigtig mange job at søge i hovedstaden.

"Ja, men der er også over 5.000 ledige akademikere i København. Så der er også mange, der søger. Men hvis man tager til Solrød eller Slagelse, er kampen om jobbene mindre", siger Anna Mee Allerslev og uddyber:

"Hvis man ikke hurtigt får et job, bliver ens uddannelse hurtigt forældet, ligesom muligheden for at finde et job går hurtigt ned ad bakke. Allerede efter tre måneder er det svært og endnu sværere efter seks måneder".

Oplysning frem for pisk
Anna Mee Allerslev forklarer, at hun har mødt mange akademikere - også magistre - som gerne vil være med til at forme fremtidens arbejdsmarked som selvstændige. Så viljen til at lykkes er der helt klart.

Mange har dog brug for hjælp til at skabe et fagligt netværk og til at finde mulighederne i et stadigt mere broget arbejdsmarked, hvor ens kompetencer kan matches på kryds og tværs med både job i det private og det offentlige.

"Akademikerne er en meget velreflekteret gruppe. For dem er det nok at få fakta. Vi behøver ikke sætte meget hårdt ind med pisk og andre ubehagelige ting, hvis man bare giver dem noget fakta, de kan bruge til noget konkret", forklarer beskæftigelsesborgmesteren om sin tilgang til at hjælpe ledige akademikere i job.

Forhandlingerne om en ny beskæftigelsespolitik starter i uge 8, og akademikerbladet.dk følger op på, hvad Københavns Kommune ender med at gøre for de ledige akademikere.