Dansk Magisterforening

Gyllegate: Venstre tavs om "tæskeholdsmøder"

Del artikel:

Hverken erhvervsministeren, uddannelsesministeren, undervisningsministeren eller transportministeren vil svare på, hvorfor de i efteråret deltog i møder med embedsmænd fra Miljøministeriet.

Ingen i regeringstoppen ønsker tilsyneladende at give nogen forklaring på, hvorfor den i efteråret, under landbrugspakkens udarbejdelse, deltog i møder med udvalgte embedsmænd fra Miljøministeriet og Naturstyrelsen.

Det fremgår af svar til Folketingets formand fra henholdsvis Troels Lund Poulsen, Ellen Trane Nørby, Esben Lunde og Hans Christian Schmidt.

Dermed har hverken statsminister Lars Løkke Rasmussen eller i alt seks andre venstreministre imødegået en kritik fra anonyme embedsmænd, der til Berlingske har sagt, at ministrene deltog i møderne for at lægge maksimalt pres på miljøminister Eva Kjer Hansen og hendes embedsmænd for at få dem til at levere en politiske pakke, der gavnede landmændene mest muligt.

Ministrene skriver i deres svar på spørgsmålene, som er rejst af oppositionen, at de af ”principielle grunde” ikke ser sig i stand til at svare på spørgsmålene, da møderne angår ”interne forhold” i regeringen.

Kun erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen og daværende uddannelsesminister Esben Lunde antyder i deres svar en begrundelse for deres deltagelse i møderne.   

Erhvervsminister Troels Lund Poulsen skriver således, at Landbruget er vigtigt for eksport og beskæftigelse, og at han derfor ”naturligt” har interesseret sig for Landbrugspakken.

Enhedslisten: Elendig ledelse

Esben Lunde Larsen skriver i sit svar, at han finder det ”naturligt”, at han som politiker med interesse for landbrugserhvervets udvikling ”har fulgt regeringens arbejde med fødevare- og landbrugspakken og deltaget i den koordination i regeringen, som altid er nødvendig i forbindelse med større politiske initiativer”.

Svarene tilfredsstiller dog ikke enhedslistens Søren Egge Rasmussen, der har været med til at stille spørgsmålene.

”Man har afholdt møder, hvor en stribe ministre sidder over for udvalgte embedsmænd. Og så har vi embedsmænd, der siger anonymt, at det har handlet om at lægge pres, for at få bestemte resultater. Men ministrene vil ikke forholde sig til, hvad disse møder har handlet om eller hvorfor de er afholdt. Det er fuldstændig uhørt”, siger han.

Ifølge Søren Egge Rasmussen er ministrene tilsyneladende ikke i stand til at tilbagevise anklagen om, at den har ageret tæskehold i sagen.

”Det er fair nok, at man har forskellige grundholdninger og politiske mål. Men det er ekstremt dårlig ledelse, når man udsætter embedsmænd for et politisk pres, fordi embedsmændene fagligt ikke ser sig i stand til at levere det, de bliver bedt om”.