Dansk Magisterforening

Forgæves grødskæring kostede 100.000

Del artikel:

Silkeborgs borgmester stolede ikke på sine miljøfolk og smed 100.000 kroner ud af vinduet på grødskæring med minimale effekter.

"Grødeskæringen hjalp ikke det fjerneste, for den har ikke ændret på vandstanden. Det var præcist det kommunens folk advarede om". 

Sådan lyder vandløbsekspert Bent Lauge Madsen dom over den grødskæring af Gudenåen, som formanden for Silkeborg Kommunes miljøudvalg, venstrepolitikeren Jarl Gorridsen fik gennemtrumfet. 

Den ekstraordinære grødeskæring har kostet kommunen mere end 100.000 kroner".

Kæmpet for tilladelse
Sammen med Silkeborgs borgmester Steen Vindum (V) har formand for kommunens miljøudvald Jarl Gorridsen (V) igennem flere år har kæmpet for at få tilladelse til at øge grødeskæringen i et særligt beskyttet område mellem Silkeborg Langsø og Kongensbro. 

Læs også: Politiker angriber miljømedarbejdere

Jarl Gorridsen ønsker, at vandet i Gudenåen flyder hurtigere. Han er ”godt træt af konstant at skulle slås med kommunens egne embedsmænd om at få lov til at udføre”, hvad han anser for almindelig vedligeholdelse af Gudenå. Som han siger:

"Embedsværket er præget af biologer, der synes, at oversvømmelse er godt, fordi det giver mangfoldighed”. 

Beskyttet af EU
Problemet er bare, at strækningen er levested for sjældne arter, der er beskyttet af EU’s habitatbekendtgørelse. Og Silkeborgs egen miljøforvaltning har klart afvist Gorridsen og Vindums planer. Ja selv Naturstyrelsen har afvist muligheden.

Til Jyllands-Posten siger Jarl Gorridsen, at embedsværket er præget af biologer, der synes, at oversvømmelse er "godt".

Forvaltningen uenig
Lokalt har fagforeninger og politikere taget afstand fra Gorridsen offentlige udhængning af kommunens miljøfolk. Også formand for DM Offentlig, Anne Bisgaard Pors, finder Gorridsens metoder besynderlige.

"Som embedsmand skal man sørge for at reglerne overholdes. Det gælder blandt andet også i forhold til at sikre naturtilstanden i vandløbene", siger Anne Bisgaard Pors.

Forvaltningen minder desuden borgmesteren om, at uafhængige rapporter fra de rådgivende ingeniørfirmaer Orbicon og Grontmij såvel som et juridisk responsum fra advokat Mads Kobberø i alle tilfælde fastslår, at der ikke er juridisk grundlag for at foretage den ekstra grødeskæring. 

Den sunde fornuft
Men den 4. november 2015 iværksættes grødeskæringen. Jarl Gorridsen retfærdiggør på Facebook beslutningen med ministerens "ja" og skriver, at det er en god dag for "den sunde fornuft".

Men den sunde fornuft dækker altså over, at kommunens egne embedsmænd har advaret om, at effekten af grødeskæringen vil være minimal. Den samme vurdering lyder fra Orbicon.

Advarslerne bliver bekræftet af målinger af vandstanden foretaget efter grødeskæringen. Ifølge målingen faldt vandstanden kortvarigt med ca. fem cm. Ret hurtigt begyndte den dog at stige igen. 

Læs hele historien i DM Offentlig