Dansk Magisterforening

Taxameter­systemet skrottes

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) forklarer, at han og regeringen påtænker at fjerne taxametersystemet. Det er endnu uvist, hvad der skal erstatte det, oplyser han.

Taxametersystemet fungerer i sin nuværende form ikke efter hensigten.

Det er budskabet fra uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V), som lægger op til en større reformering af de videregående uddannelsers taxametersystem. Det siger han i en pressemeddelelse.

I et svar til Ritzau forklarer ministeren sigtet med taxameterreformen, som skal sikre et bredt udbud af videregående uddannelser i hele landet.

"Jeg vil gerne understrege, at det ikke er en spareøvelse. Det er en øvelse i at fordele beløbet, som vi bruger, på en klogere måde", siger Esben Lunde Larsen til Ritzau.

Taxametersystemet er utidssvarende
I pressemeddelelsen forklares det, at baggrunden for hele øvelsen er den "omkostningskortlægning" af "ressourceanvendelsen til uddannelse på tværs af universiteter, professionshøjskoler, erhvervsakademier og maritime uddannelsesinstitutioner", som Deloitte har lavet for den forrige regering.

Problemet er, skriver ministeriet, at det har vist sig at være mere end vanskeligt at sammenligne omkostningerne til videregående uddannelse på tværs af institutioner og uddannelser, hvorfor regeringen nu vil invitere alle parter til at bidrage til udformningen af et nyt system.

"For regeringen er det vigtigt, at de penge, staten investerer i uddannelse, bruges på en måde, så de fører til uddannelser af høj kvalitet. Desuden skal statens investeringer understøtte, at vi udbyder uddannelser, som samfundet har brug for. Det nuværende taxametersystem er ikke indrettet til at styre i forhold til disse kriterier. Derfor skal det ændres. Og så skal vi naturligvis sikre, at man fortsat kan tage en videregående uddannelse uanset, om man bor i Horsens eller i Hovedstaden", siger uddannelses- og forskningsministeren i pressemeddelelsen.

Nyt system i 2018
Det nye system bliver på mange måder et opgør med hele tanken bag taxametersystemet, hvor uddannelsesinstitutionerne betales alt efter, hvor mange studerende de uddanner, forklarer ministeren - uden at anvise, hvad der skal erstatte systemet.

Det bliver i stedet genstand for drøftelse i en arbejdsgruppe internt i uddannelses- og forskningsministeriet, ligesom der efter planen skal nedsættes en gruppe, hvor både uddannelsessektoren og erhvervslivet er repræsenteret, skriver Ritzau.

Efter planen skal det nye bevillingssystem træde i kraft i 2018.

"Vi arbejder med en helt åben model. Det er ekstremt vigtigt, at sektoren kan bidrage", siger ministeren til Ritzau.