Dansk Magisterforening

Svenske akademikere får flere dagpenge

Af Lisbeth Ammitzbøll
Del artikel:

En reform sikrer svenske ledige op til 5.000 kroner mere i dagpenge om måneden. Mens Sverige kæmper for at bevare en rimelig kompensation for sine ledige, går Danmark den modsatte vej.

”Nu höjs a-kassan – en dag att fira!” blogger en glad Göran Arrius, ordførende i Saco, der er Sveriges akademiske centralorganisation med 630.000 medlemmer.

At dagen er værd at fejre, kan Saco i nogen grad takke sig selv for. De svenske akademikere har gennem mange år kæmpet for en højere dagpengesats, og nu er det lykkedes. September bliver første måned med de nye satser, hvor højeste trin er lige over 20.000 svenske kroner. Det svarer til lidt over 16.000 danske kroner. Dermed ligger de svenske dagpenge stadig et par tusindlapper under det danske, hvor højeste sats er tæt på 18.000 kroner om måneden.

I Sverige har akademikere og andre højtlønnede grupper oplevet en gradvis udhuling af dagpengene siden 2002, hvor loftet over satserne blev frosset fast. Ifølge Saco-ordførende Göran Arrius har de lave, svenske dagpenge ikke bragt flere i arbejde.

Tidligere har afgående formand for Dansk Magisterforening, Ingrid Stage, advaret mod, at man med en nedsættelse af dagpengesatserne ville udhule dagpengesystemet og dermed gøre det mindre attraktivt at være meldt ind i en a-kasse.

"Hvis vi sætter ydelserne ned - og det gælder også for dimittender - så gør man det pludselig mindre attraktivt at melde sig ind i a-kasserne. Men vi har brug for, at alle synes, det er en rimelig forsikringsordning at være medlem af en a-kasse", sagde hun dengang til akademikerbladet.dk.