Spring menu over
Dansk Magisterforening

Ny rektorfor­mand får sin ilddåb i sparedebat­ten

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Anders Overgaard Bjarklev er rektor på DTU og nyvalgt formand rektorkollegiet og talsmand for Danske Universiteter, som for tiden diskuteres i den brede offentlighed, efter at regeringen har fremlagt en større spareplan. Den ny rektorformands første opgave bliver at styre universiteterne sikkert gennem debatten og dialogen med politikerne.

Danske Universiteter holdt valg til formandsposten i rektorkollegiet midt i debatten om, at de danske universiteter – og resten af uddannelsessektoren – de kommende år pålægges en besparelse på to procent. Konkret skal universiteterne spare 3,3 milliarder kroner de kommende fire år.

Den nyvalgte formand, Anders Overgaard Bjarklev, er til daglig rektor på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), hvor han har været rektor siden 2011. Med udnævnelsen til formand for rektorkollegiet og dermed talsmand for Danske Universiteter træder han i front for universiteterne og bliver deres stemme i den offentlige debat.

LÆS OGSÅ: DM: Besparelser kan medføre tusinder af fyringer

Hidtil har DTU-rektoren været påpasselig med at blive alt for konkret i debatten om, hvilke konsekvenser de bebudede besparelser får for universiteterne, selv om han ikke er i tvivl om, at det får reelle konsekvenser.

”Det er da bestemt ikke uden konsekvenser, hvis vi får en besparelse af den størrelse, som der foreligger fra politisk side. Men vi kender ikke de reelle konsekvenser, før vi ved, hvordan besparelserne udmøntes”, pointerer Anders Overgaard Bjarklev.

LÆS OGSÅ: KU efterspørger dialog om Spareplan

Fjern bureaukratiet
En McKinsey-rapport fra 2009, som flere af universiteterne har henvist til i debatten om de konkrete spareplaner, viste, at universiteterne ikke havde nok penge til at finansiere deres uddannelser med taxameter-pengene.

Siden er universiteterne blevet pålagt et stort bureaukratisk system – primært af fremdriftsreformen – som de gerne vil af med igen.

”Vi har fået en fremdriftsreform, som har påført os en lang række opgaver, som trækker en masse ressourcer på universiteterne, der kunne være brugt på en anden og bedre måde”, påpeger Anders Bjarklev og uddyber:

”Men også den rigide håndtering af omeksaminer kunne være udformet på en anden måde. Det afføder et ganske betydeligt merarbejde for nogle folk, som er blandt vores allerbedste undervisere.”

LÆS OGSÅ: Akademikere: Milliardbesparelser vil sænke væksten

Kommunikationsopgave
Rektorformanden er ikke i tvivl om, at hans fornemmeste rolle bliver at sikre, at der er en god, konstant og konstruktiv dialog mellem på den ene side universiteterne og på den anden side ministeren, ministeriets embedsværk og politikerne på Christiansborg.

Og ved siden af kommunikationen af konsekvenserne af de bebudede besparelser er der også en opgave i at fortælle alle de gode historier om universitetsverdenen, forklarer han.

”Politikerne skal huske på, at ja, der er blevet investeret meget i universiteterne de seneste år, men vi har også leveret. Vi leverer flere kandidater og bedre uddannelser end nogensinde”, siger Anders Bjarklev og uddyber:

”Vi skal understrege den ganske store værdiskabende effekt, som de danske universiteter har i både det danske og det internationale samfund. Det har nogle store positive konsekvenser for vores erhvervslivs evne til at konkurrere både nationalt og internationalt. På den måde er universiteterne afgørende for, at vi kan opretholde den velfærd, som vi alle ønsker. Det vil vi fortsætte med at påpege over for politikerne, hvilket jeg også tror på, at de forstår.”

LÆS OGSÅ: Besparelser kan nedlægge uddannelser