Dansk Magisterforening

Nina Smith trækker i land om dimittendsats

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

I et interview med Politiken sagde formanden dagpengekommissionen, økonomiprofessor Nina Smith, at hendes udspil var, at dimittendsatsen skulle sættes ned til 70 procent af den højeste dagpengesats. Nu trækker hun i land.

4 eller 12 procentpoint? Hvor meget skal der skæres i de nyuddannedes dagpenge - den såkaldte dimittendsats?

Da Dagpengekommissionen mandag fremlagde sin rapport, anbefalede den, at den skulle sættes ned til 78 procent af den højeste dagpengesats. Men i onsdagens udgave af Politiken blev der pludselig sået tvivl om det. Og det var Nina Smith, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet og formand for dagpengekommissionen, der fik snebolden til at rulle.

"Hvis jeg skal være ærlig, var mit udspil nok, at den skulle sættes ned til 70 pct. For jeg mener, at det er et meget lukrativt system for de unge mennesker", sagde hun til Politiken.

Trækker i land
Udtalelsen har skabt en del polemik i store dele af fagbevægelsen, som har været meget aktiv i sin modstand mod udtalelsen på især de sociale medier.

Om det er det store digitale tryk eller et simpelt holdningsskift, der er årsagen, skal være usagt. Sikkert er det dog, at Nina Smith senere onsdag trak udtalelsen tilbage og nu igen står bag forslaget om, at dimittendsatsen skal være på 78 procent af den højeste dagpengesats.

"Da jeg startede ud med at overveje satsen, tænkte jeg 70 %, men så snart vi regnede på det og sammenlignede med kontanthjælpssystemet, blev det klart, at det var en dårlig idé, fordi dimittenderne skal være i a-kasse systemet og have fordel af at være der. Derfor landede vi på 78 %", siger hun til ftf.dk.

Onsdag begyndte de indledende møder om en ny dagpengereform. Men de egentlige forhandlinger skulle efter sigende ikke været gået i gang i dag, onsdag.