Dansk Magisterforening

Afskaffelse af 25 pct.-regel er "en bombe" under kulturlivet

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Regeringen underminerer finansieringsgrundlaget for kulturlivet ved både at indføre en årlig besparelse på to procent for hele området og samtidig fjerne de almennyttige fondes mulighed for at få tilbageført 25 øre, hver gang de uddeler en krone.

Kulturlivets finansieringsgrundlag er ude i voldsom søgang for tiden, da regeringen både gennemtvinger en årlig besparelse på to procent frem mod 2019 - og samtidig gør det mindre attraktivt for fonde at uddele penge til almennyttige formål.

Det sidste skyldes, at regeringen påtænker at skrotte den såkaldte 25 pct.-regel, som betyder, at fonde, der uddeler penge til almennyttige formål, får 25 øre tilbage i konsolideringsfradrag, hver gang de uddeler en krone.

Ifølge Anker Brink Lund vil det betyde, at der i årene frem over vil komme til at mangle 1 milliard kroner i det regnskab. Af dem vil 250 millioner mangle hos kulturlivet, og det kommer til at gøre ondt, påpeger Lars Trap-Jensen, ledende redaktør på ordnet.dk, som er en af mange aktiviteter under Det Danske Sprog- og Litteraturselskab (DSL).

"Det er klart, at det potentielt er en bombe under alle os, der er afhængige af fondsmidler. Så det kommer da til at gøre ondt, hvis det bliver effektueret", forklarer han.

LÆS OGSÅ: Kulturlivet rammes på to fronter af finansloven

Regeringen burde være kisteglad
Den ledende redaktør forklarer, at kombinationen af den generelle besparelse på området og færre midler at investere fra fondenes side vil betyde, at der kommer markant større pres på fondene, da flere vil søge midler.

Det kommer ifølge Lars Trap-Jensen uvægerligt til at medføre, at nogle må leve for færre midler.

"Reglen er et godt incitament til at støtte almenyttige formål. Fondene spiller en meget stor rolle inden for både forskningen og den kulturelle verden. Det burde regeringen være kisteglad for, at de har lyst til. Men som det ser ud nu, kan fondene ikke gøre andet end at sende regningen videre til kulturlivet og forskningen", understreger han.

Stærkt bekymrende
Ordnet.dk, som blandt andet står bag den internetbaserede ordbog, 'Den danske Ordbog', er kommet på finansloven fra 2017 og frem, hvilket den ledende redaktør naturligvis er lykkelig for. Men siden mangler stadig en smule af sin finansiering for 2016.

Lars Trap-Jensen er dog mere bekymret for årene frem over for DSL, der ud over ordnet.dk står for et væld af aktiviteter inden for dansk sprog og litteratur.

"DSL lever jo af hjælp fra fonde. Det er kun 20-25 pct af vores grundfunding, der kommer fra offentlig finansiering, resten kommer fra fonde. Så det er da stærkt bekymrende for os", forklarer han.