Spring menu over
Dansk Magisterforening

Embedsmænd forlader Udlændingestyrelsen

Af Jakob Elkjær
Del artikel:

De to centrale embedsmænd i Eritrea-sagen står til at blive fritstillet - med mange måneders løn.

Efter en klage fra Dansk Magisterforening (DM) ophævede Justitsministeriet i februar de advarsler, som de to medlemmer havde fået i efteråret. Siden da har Udlændingestyrelsen og DM forhandlet om en løsning for de to medlemmer Jens Weise Olesen og Jan Olsen. Der er nu indgået to forskellige fratrædelsesaftaler, skriver Dansk Magisterforening i en pressemeddelelse.

”Jeg tager hul på min pension lidt tidligere end forventet. Det var ikke det, jeg ønskede, men det ville være for svært at vende tilbage til mit arbejde i styrelsen, efter det, der er sket. Det vigtigste for mig i denne her sag er, at jeg har bevaret min faglige integritet, og det synes jeg, at jeg har”, siger Jens Weise Olesen ifølge pressemeddelelsen.

Dansk Magisterforening er ifølge pressemeddelelsen meget tilfreds med aftalerne, som afslutter et forløb, som fagforeningen har fulgt siden sagen brød ud i medierne i efteråret. Embedsmændene har tidligere offentligt sagt, at de følte sig presset af Udlændingestyrelsens ledelse til at opnå et bestemt resultat under arbejdet med Eritrea-rapporten.

Pressemeddelelsen fra DM fortæller ikke præcist, hvad der ligger i aftalerne, men ifølge Berlingske.dks oplysninger står 63-årige Jens Weise Olesen til at få løn til udgangen af september 2016, mens 43-årige Jan Olsen vil få løn til og med maj 2016. De bliver ikke modregnet, skulle de få andet arbejde i perioden. Desuden bliver Jan Olsen bevilget en masteruddannelse ved Københavns Universitet. Begge embedsmænd er for tiden sygemeldt. Så snart de melder sig raske, vil de blive fritstillet, står der i aftalen.

Forhandlingsdirektør i Dansk Magisterforening Lotte Spanggaard siger i pressemeddelelsen:

”Det er de givne omstændigheder taget i betragtning en rimelig afslutning på et hårdt forløb for vores medlemmer. De har en lang og pletfri karriere og nyder stor international anerkendelse. Det var utrolig vigtigt for dem, da vi i februar fik advarslerne trukket tilbage. Fratrædelsesaftalerne må betragtes som yderst favorable, og jeg synes det er vigtigt at sige, at aftalerne er indgået i enighed mellem de implicerede parter” siger Lotte Spanggaard, forhandlingsdirektør.

Lotte Spanggaard understreger, at Dansk Magisterforening fortsat følger sagen.

”Ansættelsessagen slutter her, men det er klart, at vi er bekymrede over forholdene i styrelsen efter det pressede forløb, vi har været vidner til. Jeg ser frem til, hvad der kommer ud af ombudsmandens undersøgelser af Eritrea-sagen,” siger Lotte Spanggaard.

Folketingets Ombudsmand har endnu ikke besluttet, om der skal foretages en egentlig kulegravning af Eritrea-sagen. Ifølge Berlingske.dk har SF’s udlændingeordfører Karina Lorentzen, følgende kommentar:

"Det er svært at se som andet end et hold kæft-bolsje. Jeg vil fastholde, at hele forløbet har været mærkeligt. Vi mangler stadig en rigtig god forklaring på, hvorfor vi pludselig stod med en rapport, som tegnede et meget rosenrødt billede af Eritrea, og en konklusion, som Udlændingestyrelsen måtte trække tilbage. Mit håb er, at Ombudsmanden vil gå ind i sagen. Det er der brug for".