Dansk Magisterforening

Humanisterne mangler mod på iværksætteri

Af Vivian Voldgaard
Del artikel:

De første 39 Iværksætterpiloter er blevet udvalgt. Der er langt mellem både kvinder og kandidater med en humanistisk baggrund i ansøgerfeltet.

Ved første øjekast ligner en stor del af de projekter, der er blevet udvalgt i den første rundt af Iværksætterpilot-ordningen, it-projekter. En højteknologisk trackingløsning, der kan finde forsvundne cykler. En søgemaskine til sjældne sygdomme. En digital platform, der giver hostel-gæster mulighed for at kommunikere med hinanden under deres ophold.

Men i størstedelen af tilfældene er der ikke tale om it-projekter, fastslår Niels Lykke Jensen, seniorkonsulent fra konsulenthuset Pluss, der er aktør på ordningen.

”Flertallet af projekterne rummer et aspekt af it. Men det gør dem ikke til it-projekter. Det er gode ideer, der bliver understøttet af it som redskab, for at ideerne kan realiseres og kan give den vækst og de jobmuligheder, som er kravet til et iværksætterpilot-projekt”, forklarer han.

Og det er lige nøjagtig her, at Niels Lykke Jensen tror, mange kandidater med en iværksætterdrøm i maven og en humanistisk eller samfundsvidenskabelig kandidatuddannelse på cv’et, går galt i byen.

”I alt 500 ansøgere fordelt på 362 projekter søgte om at komme med i ordningen, og under 10 procent af dem var kandidater indenfor humaniora og samfundsvidenskab. Jeg kan godt frygte lidt, at det er fordi, kandidaterne derfra har lidt for stor respekt for IT”, siger han.

Ifølge Niels Lykke Jensen skal der sættes gang i en større kulturel turn-around på landets humanistiske institutter. For det er klassisk, at mange kandidater herfra ikke ser sig selv som iværksættere med store vækstambitioner i forretningsplanen, men snarere slår sig ned som enkeltmandsvirksomheder med sig selv som primusmotor på alt. Og det går ikke i Iværksætterpilot-ordningen.

”En konsulentvirksomhed, hvor væksten er afhængig af, at man som enkeltmenneske er til stede, bliver ikke godkendt, for det er der ikke noget vækstpotentiale i. Vi skal i stedet have humanisterne til at tro på, at it bare er et værktøj, som man kan få hjælp til at håndtere. For det er faktisk hverken svært eller farligt at matche op med nogen, der kan det, man ikke selv mestrer,” siger han.

Også kvinderne var der langt imellem i ansøgerfeltet. Af de 39 nye iværksætterpiloter er kun to kvinder.

Næste ansøgningsrunde for at blive iværksætterpilot er i april 2015. Læs mere om frister og krav til ansøgningen.