Dansk Magisterforening

Minister til studerende: Det er ikke Paradise Hotel

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

Esben Lunde Larsen (V), den nuværende uddannelses- og forskningsminister, har i torsdagens udgave af Berlingske et velkomstbrev til de mange nye studerende samt deres undervisere på de videregående uddannelser.

Uddannelses- og forskningsministeren, Esben Lunde Larsen (V), sender onsdag et åbent brev til de nye studerende og deres undervisere med tre konkrete råd og formaninger.

Hovedpointen synes at være, at de studerende skal arbejde hårdt, respektere underviserne, og at de skal sætte barren højt. Derfor opremser han i sit debatindlæg i Berlingske tre konkrete punkter, som de studerende og underviserne på de videregående uddannelser forventes at leve op til.

Første punkt handler om respekten for underviserne, som underviserne også skal gøre sig fortjent til. Derfor nytter det ikke, som ministeren skriver, at "tre ud af ti lektorer ikke dumper studerende, der rettelig burde være dumpet". For så "taber landets videregående uddannelsesinstitutioner vores respekt, tillid og følelse af autoritet".

"Min appel til både undervisere, institutioner og studerende er, at forståelsen af autoritet skal genoprettes, og at vores uddannelser skal signalere autoritet til de nye studerende. Intet sted i Danmark finder man så velkvalificerede forskere og undervisere som på landets videregående uddannelsesinstitutioner. Det er ikke Paradise Hotel, som I studerende tjekker ind på. Det er Danmarks fineste uddannelsesinstitutioner, hvor kvalitet, krav og kvalifikationer skal være omdrejningspunktet", skriver ministeren og opfordrer underviserne til at stramme op i bedømmelsen af de studerende med ordene "dumpes den, der dumpes skal".

Gør jer umage
De studerende har til gengæld også et stort ansvar. De skal hænge i, når det bliver hårdt og surt, for det er ikke nok, at de unge viser interesse for at uddanne sig. De skal også give noget tilbage, skriver ministeren.

"Tidligere år har vi set, at mere end 15 procent af de nye studerende falder fra studiet, inden det første år er omme, og det vil vi i regeringen gøre alt, hvad vi kan, for at ændre på", skriver Esben Lunde Larsen og uddyber:

"Vi forventer af jer, at I gør en ekstra indsats, når det er nødvendigt. Det er jeres ansvar som voksne, ansvarlige mennesker, at I kommer igennem jeres studium."

Høje forventninger
Danmark har brug for de færdigheder, som de studerende tilegner sig i løbet af deres studietid. Men de studerende skal også levere en indsats tilbage for den gratis uddannelse og de mange SU-klip, skriver han.

De studerende begynder gradvist i løbet af studietiden at få en bedre forståelse for deres faglighed, forklarer ministeren, som også pointerer, at de studerende i den proces også lærer at sætte den i forhold til samfundet omkring dem. Så deres viden kan omsættes til noget konkret ude på arbejdsmarkedet.

"Velkommen til jeres videregående uddannelse. Jeg har høje forventninger til jer", slutter ministeren sin opsang af med.