Dansk Magisterforening

MA: Kommissionens bud løser ikke udfaldsproble­matikken

Af Tobias Dinnesen
Del artikel:

MA - A-kassen for højtuddannede - er ikke imponeret over de tre på bud et nyt dagpengesystem, som Politiken onsdag kunne afsløre sammen med et foreløbigt udkast til Dagpengekommissionens rapport.

De grundlæggende problemer i dagpengesystemet bliver ikke adresseret i den foreløbige rapport fra Dagpengekommissionen, som Politiken onsdag kunne løfte sløret for.

Det mener direktøren for MA - A-kassen for højtuddannede - Hans Peter Messerschmidt Andersen. Han kvitterer for, at kommissionen forsøger at gøre noget for muligheden for at genoptjene dagpengeretten på forskellige måder, men den samlede løsning går ikke langt nok.

"Ingen af de her tre modeller vil løse udfaldsproblematikken", siger han med henvisning til de mange, som enten allerede er faldet ud af dagpengesystemet eller måske snart er på vej til det.

Gør mere for de løst ansatte

Generelt frygter direktøren, at det endnu en gang bliver sparket ud på sidelinjen at gøre noget for dem, som ikke passer ind i det traditionelle lønmodtager-system, som dagpengesystemet baserer sig på.

Mange af medlemmerne i MA har nemlig deltidsansættelser, selvstændig virksomhed eller andre atypiske arbejdsforhold. Dem gøres der ikke nok for, mener Hans Peter Messerschmidt Andersen.

"Jeg mener, at den frygt, som er på Christiansborg, for at dagpengesystemet kan være erhvervsfremmende, er uhensigtsmæssig", pointerer han.

En bombe under systemet
DM's formand Ingrid Stage advarede onsdag mod, at en generel sænkelse af dagpengetaksterne - herunder også for dimittenderne - vil få mange til at vende ryggen til a-kasserne. Den frygt har MA's direktør i høj grad også.

"Det vil være et kæmpestort problem, fordi det kan betyde, at færre højtuddannede melder sig ind i en a-kasse. Det kan potentielt i sidste ende undergrave a-kasse systemet og dermed det system, hvor man selv sparer op til sin eventuelle ledighed", siger han og fortæller, at det vil give et meget konkret problem for de ledige:

"Det vil gøre, at nogle af de højtuddannede, som ikke selv finder vej ind til arbejdsmarkedet, ikke vil få den kompetente sparringspartner i den proces, som vi jo ser os selv som. Det er de altså ikke gearet til ude i jobcentrene."