Dekan åbner for deltids­studier på kandidaten
Tirsdag prikkede Michael Valentin, adm. direktør i Akademikernes A-kasse, til Troels Østergaard Sørensen, som er dekan på Københavns Universitet. Han mener, at dekanen har opfordret til at stoppe med at ansætte studerende, men intet kunne være længere fra sandheden, siger Troels Østergaard Sørensen og kommer i stedet med et helt nyt forslag.
De studerende skal selvfølgelig kunne have et studiejob, mens de læser - og den administrerende direktør i Akademikernes A-kasse må have misforstået budskabet, når han i et debatindlæg agiterer for at bruge mere tid på at arbejde og bruger Troels Østergaard Sørensen, der er dekan på SAMF på Københavns Universitet, som et eksempel på en af dem, der taler imod, at de studerende skal have erhvervserfaring.
Troels Østergaard Sørensen understreger, at hans ærinde med tidligere på året at sende et brev til en række topchefer, som har studerende ansat, aldrig var at indføre eller agitere for et forbud mod studiejob. Men i hans optik kan man ikke arbejde 20-25 timer om ugen og samtidig være så aktiv på sit studie, som fremdriftsformen foreskriver.
Han kalder det en "selvforstærkende spiral", at de studerende nu tror, at den eneste lige vej til et arbejde efter endt uddannelse er ved at arbejde så meget som muligt i et eventuelt studiejob.
"Jeg anerkender fuldt ud betydningen af studenterjob, både når de skal have et arbejde bagefter, men også fordi de kan give et godt input til deres studie. Men de studerende skal reducere timeantallet i jobbene, ellers kan de ikke være fuldtidsstuderende", siger han til akademikerbladet.dk.
Foreslår deltidsstudier
Men i stedet for at gå ind i en nærmere diskussion med Michael Valentin, så vil dekanen hellere se på, om der eventuelt er nye veje, som uddannelsessystemet kan gå for at få plads til både fordybelsen på studiet og det studierelevante arbejde.
"Man bør seriøst overveje, om man ikke kan lave en form for deltidsstudier på kandidatniveau, så man tog sin kandidatgrad på tre år i stedet for to - uden at jeg har lagt mig fast på, om det skal gælde alle uddannelsestyper eller job", siger Troels Østergaard Sørensen og uddyber:
"På den måde kan det blive legalt at forlænge studiet, hvis man har relevant erhvervsarbejde, også uden at universitetet bliver ramt af fremdriftsreformen."
Alle vinder
Troels Østergaard Sørensens største bekymring har været, at de to-årige kandidatstudier med tiden bliver udvandet, hvis de studerende hele tiden har så stor fokus på at have en masse arbejde ved siden af.
Da han i sin tid advarede om, at de studerende brugte for mange timer ved siden af studiet på deres job, var den største anke fra især arbejdsgiverne, at det ikke giver mening, hvis de studerende arbejder under 15 timer om ugen. Så ender de som glorificerede kaffebryggere, var budskabet.
"Hvis man skal imødegå det, og 10 timer er for lidt, taler det for at have flere timer om ugen i et relevant arbejde og så deltidsstudier ved siden af", forklarer dekanen og advarer om en potentiel faldgrube:
"For de studerende er der to overordnede pointer med et studiejob, fordi der både er en økonomisk vinkel og en erfaringsvinkel. Hvis man afløser lønnede studenterjob med ulønnet praktik, vil der også opstå en problematik, da de studerende selvfølgelig ikke kan få fuld SU, hvis de studerer på halv tid."