461 DM-medlemmer i fare for at få deres job flyttet
Dansk Folkeparti har lagt en konkret liste frem med forslag til 12 statslige arbejdspladser, som ifølge partiet skal flyttes til provinsen. Det vil i givet fald ramme 461 medlemmer af Dansk Magisterforening.
Før, under og efter det nyligt overståede folketingsvalg talte partierne om, at statslige arbejdspladser skulle flyttes ud til provinsen for at sikre vækst og job i det, der populært er blevet kaldt Udkantsdanmark.
Dansk Folkeparti har peget på 12 statslige arbejdspladser i København, som bør flyttes ud i provinsen i stedet. Da der i vid udstrækning er tale om akademiske arbejdspladser, vil en sådan øvelse også ramme flere medlemmer af Dansk Magisterforening.
I alt vil 461 DM-medlemmer blive ramt af udflytning, hvis forslaget om at flytte de 12 arbejdspladser føres ud i livet, viser en gennemgang af DMs medlemskartotek, som Akademikerbladet.dk har lavet. De vil dog ikke stå alene, hvis det reelt skulle komme dertil, at deres arbejdspladser flyttes ud i provinsen, forklarer DMs næstformand, Peter Grods Hansen, som også er formand for DM Offentlig.
"Det giver en usikkerhed, at udmeldingerne kommer på det her tidspunkt. Vi skal nok være der til at støtte dem, uanset om det bliver få eller mange, der bliver berørt," siger han til Akademikerbladet.dk.
Det skal give mening
DM går helt overordnet ind for, at man tænker provinsen ind i placeringen af statslige job i styrelser og andre offentlige instanser. Men Peter Grods Hansen advarer mod at flytte arbejdspladser uden at undersøge effekterne ordentligt på forhånd.
”Jeg mener helt klart, at det er en god idé at skabe flere statslige arbejdspladser – herunder dele af styrelser – i provinsen. VI har brug for akademiske arbejdspladser i provinsen, ikke kun i den private sektor,” siger han og uddyber:
"Jeg synes, det er problematisk, hvis man tror, at man kan lave quick fix og sikre væksten i forhold til provinsen ved at flytte x-antal styrelser derud."
Værn om de faglige fællesskaber
DMs næstformand forklarer, at der i de styrelser, som Dansk Folkeparti lægger op til at flytte ud i provinsen, findes faglige fællesskaber og tavs viden, som man risikerer at miste, hvis man flytter arbejdspladser ud i provinsen fra den ene dag til den anden.
"Jeg tror, man kommer langt længere, hvis man tænker de statslige arbejdspladser ind i nogle regionale udviklingsplaner. Så man kan lave et samarbejde om, hvordan det kan indgå i en samlet udviklingsplan for regionerne at flytte statslige, akademiske arbejdspladser derud," pointerer Peter Grods Hansen.
Han opfordrer regeringen og politikerne til at inddrage medarbejderne og de faglige organisationer, der repræsenterer dem, når de her ting skal besluttes. På den måde undgår man at gentage nogle af de fejl, som blev begået, da man fx flyttede Skat til Ringkøbing, eller da amterne blev nedlagt, forklarer han.