Dansk Magisterforening

DM’s arbejdsmiljø halter stadig

Af Martin Ejlertsen og Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

En undersøgelse af det interne arbejdsmiljø i DM’s sekretariat viste i 2013, at der er behov for en hurtig forbedringsindsats. Nu viser en ny APV, at der ikke er sket ret meget siden.

Mens DM har sat kampen for et bedre psykisk arbejdsmiljø for de knap 46.000 medlemmer højt på dagsordenen, kæmper foreningens sekretariat stadig internt med selv samme problemer.

Det står fast, efter at DM har lavet en ny intern arbejdsmiljøundersøgelse (APV). Den følger op på en APV fra 2013, som tegnede et billede, der gav behov for en hurtig indsats. Det mente en af landets førende eksperter i arbejdsmiljø Tage Søndergaard Kristensen dengang.

Ifølge professor og arbejdsmiljøekspert på Aalborg Universitet Peter Hasle viser DM’s nye APV, at der ikke er sket særlig meget i det indeværende år. Det positive er blevet lidt bedre, men det negative også dårligere.

”Det samlede billeder viser tegn på en organisation, som skal finde ud af, hvor den skal hen. Det giver medarbejderne problemer i forhold til synet på, hvad og hvor meget de skal lave, om de laver det godt nok, og hvad de skal udvikle på”, siger Peter Hasle.

DM’s APV 2014 viser, at udviklingsmulighederne, tilfredshed og meningen med arbejdet er faldet. Blandt de ansatte i DM’s sekretariat svarer 42,7 procent, at direktionen i ringe eller meget ringe grad påskønner medarbejdernes arbejde. Det tilsvarende tal var i 2013 42,9 procent. I 2014 angiver 33,7 procent, at man i ringe eller meget ringe grad kan stole på de udmeldinger, der kommer fra direktionen. Det er knap 10 procent point højere end sidste år. Og 35,5 procent svarer, at direktionen i ringe eller meget ringe grad stoler på, at medarbejderne gør et godt stykke arbejde, mens 36,9 procent svarede det samme i 2013.

Mindre arbejdspres
På den positive front viser den nye APV, at flere har fået bedre tid til arbejdet, lidt færre føler sig udbrændte, og at medarbejdernes forhold til deres nærmeste ledelse er forbedret. Men den nye APV efterlader ingen tvivl om, at der skal gøres noget ved forholdet mellem topledelsen og medarbejderne. Det mener Vilhelm Borg, der er seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for psykisk Arbejdsmiljø (NFA).

”Den manglende tillid mellem medarbejdere og direktion i DM er høj. Det er alvorligt, at så mange angiver så dårlig anerkendelse fra direktionen”, siger Vilhelm Borg.

En virksomheds sociale kapital består af et gennemsnit af de to dimensioner tillid og retfærdighed, som i praksis plejer at følges ad. DM’s sociale kapital er fra 2013 til 2014 gået 0,8 point frem. Den ligger dog med 46,1 procent i 2014 stadig 17,5 point under landsgennemsnittet, og den lille fremgang tyder ikke på nogen særlig udvikling, påpeger Vilhelm Borg.

”Det er så lille en forskel, at man ikke kan hæfte sig ved det”, siger han og understreger, at flere undersøgelser viser, at man kan skabe markante positive forandringer på arbejdsmiljøet på et halvt til et helt år, så det giver udslag i en APV. Også ifølge Peter Hasle er den sociale kapital i DM markant lav.

”Typisk vil vidensorganisationer ligge højere end landsgennemsnittet i social kapital end industrivirksomheder. Men DM ligger langt under landsgennemsnittet”, siger Peter Hasle.

Situationen er alvorlig
DMs’ formand Ingrid Stage understreger, at DM’s hovedbestyrelse har diskuteret resultatet i den nye APV og gjort DM’s direktør Christian Strøm opmærksom på, at situationen er ”alvorlig”. Men hun understreger, at bestyrelsen har tillid til den proces, som husets APV-gruppe har sat i gang.

”Når man er så langt nede i dalen, som vi må erkende vi er, så tager det lang tid at få vendt dette. Det er ærgerligt, for arbejdsmiljøet er et vigtigt område. Nu skal den proces køre, og der skal tages mere fat på de områder, hvor det ikke er gået frem. Og så forventer vi, der sker forbedringer”, siger Ingrid Stage.

At situationen mellem direktionen og de ansatte i DM er forværret, er formanden personligt ked af.

”Det er beklageligt, og det har vi gjort opmærksom på, er et problem, som må håndteres mere direkte, end det tilsyneladende er blevet. Direktionen må tage på sig at være bedre i kontakt med medarbejderne hele vejen rundt”, siger Ingrid Stage.

Selvrefleksion

Den nye APV kræver ifølge Vilhelm Borg, at DM må lave en selvrefleksion over, om processen for at skabe forbedringer er kørt godt nok.

”For at skabe forbedringer kræver det en nøjagtig beskrivelse af, hvad problemet er på arbejdspladsen. Den manglende tillid mellem øverste ledelse og ansatte er eksempelvis for ukonkret. Der mangler en effektiv behovsbeskrivelse og stillingtagen til, hvilke indsatser der kan skabe forbedringer. Ellers kan der gå mange år, før der sker nogen resultater”, siger Vilhelm Borg.

Peter Hasle foreslår, at DM fremadrettet især tænker på tre elementer, hvis man skal forbedre arbejdsmiljøet. På det konkrete plan er der nogle barrierer ved IT-systemerne, som skal løses. På det mere overordnede plan skal den øverste ledelse gå mere markant foran.

”APV’en giver ikke et billede af en direktion, som går foran for at gøre tingene anderledes. Men vil man have et bedre psykisk arbejdsmiljø, er det i sidste ende ledelsens ansvar. Desuden skal der arbejdes med kerneopgaven således, at det bliver klart, hvor foreningen fremadrettet vil hen, og hvordan de ansatte skal bidrage til at nå disse mål”, siger Peter Hasle.

DM’s formand Ingrid Stage forklarer, at DM’s ledelse ikke har villet sige, at på et bestemt tidspunkt, skal APV-resultatet se ud på en bestemt måde. Men der er tydeligvis steder, hvor arbejdet skal intensiveres. Hovedbestyrelsen ønsker en ny handlingsplan, og der skal muligvis også gøres noget andet, end der hidtil er sat i værk.

Så fremgangen er større ved DM’s næste APV?
”Det vil jeg have lov at forvente, ja”, siger Ingrid Stage.

”Det kunne godt være sket mere” – læs interviewet med DM´s direktør Christian Strøm.

Se den samlede rapport fra DM's APV 2014.