Dansk Magisterforening

Forligsforslag i DR-konflikt

Del artikel:

Forligsmanden i DR-konflikten lægger nu et mæglingsforslag på bordet til DM-medlemmer og de øvrige akademikerorganisationer. Der afholdes medlemsmøde fredag med orientering om resultatet.

Efter et par måneder med intense forhandlinger med DR, er DM i dag sammen med de øvrige Akademikerorganisationer blevet præsenteret for et mæglingsforslag fra forligsmanden Ole Hasselgaard, som har siddet med ved forhandlingsbordet de sidste 15 dage. Det er dette forslag, som medlemmer i DM nu skal afgøre, om de vil sig ja eller nej til.

Den varslede konflikt mellem omkring 450 ansatte akademikere og DR’s ledelse blev sat på pause i to uger i slutningen af maj måned på baggrund af loven om mægling i arbejdsstridigheder. Konflikten er opstået, efter at Akademikerne (AC) meddelte DR’s ledelse, at den økonomiske ramme for overenskomstforhandlingerne var uacceptabelt lav. DR svarede igen med et konfliktvarsel.

I en mail udsendt til DM’s medlemmer onsdag aften forklarer DM om forløbet. Der har igen i år været tale om særdeles vanskelige forhandlinger, lyder det. Akademikerorganisationerne har gennem hele forhandlingsforløbet udvist forhandlingsvilje og fleksibilitet.

”Forløbet har den seneste uge været præget af, at det første overenskomstområde tidligt indgik en aftale med DR. Herefter har øvrige organisationer én efter én fulgt trop. Resultatet er i høj grad præget af dette forløb. Akademikerorganisationerne er den sidste part, som har afsluttet forhandlingerne - og som nævnt sker det nu ved et mæglingsforslag”, hedder det i mailen.

Medlemsmøde fredag
Mæglingsforslaget indeholder en treårig overenskomst. For programoverenskomsten udgør den samlede lønramme i perioden 2,25 procent. For ansatte på tek./adm.-overenskomsten udgør den samlede ramme 3,7 procent. Forskellen er begrundet i, at mæglingsforslaget på tek./adm.-overenskomsten indeholder en forlængelse af opgørelsesperioden til seks måneder samt afkøb af særlige ulempebelagte timer.

DM orienterer yderligere, at forhandlingerne har været præget af DR’s ultimative krav om afvikling af sabbat på programoverenskomsten. Dette krav indgår dog ikke i mæglingsforslaget, men parterne skal i perioden sætte sig sammen og drøfte forholdet nærmere.

Fredag afholder DM medlemsmøde, hvor organisationerne og tillidsrepræsentantgruppen vil orientere om resultatet og baggrunden for det. Resultatet bliver sendt til vejledende urafstemning. Alle andre organisationer end AC har nu indgået aftaler med DR.