Ringe aftaler til ansatte i Aarhus
De fratrædelsesordninger, som Aarhus Universitet tilbyder sine ansatte, er meget lidt attraktive, medmindre man i forvejen overvejer efterløn eller pension. Sådan lyder vurderingen fra både DM og tillidsrepræsentant efter gårsdagens informationsmøde for det teknisk-administrative personale.
”Hver gang universitetet sparer en krone på det videnskabelige felt, sparer det to på administrationen. På mødet i dag dukkede omkring 100 op, men det var tydeligt, at langt flere havde lagt følere ud, til trods for at de ikke selv var til stede. Rigtig mange ansatte i administrationen er nervøse i disse dage".
Claus Palle er fællestillidsrepræsentant for det teknisk-administrative personale på Aarhus Universitet og var i går med til et stormøde, hvor HR og de faglige organisationer også var til stede, for at give en orientering om de fratrædelsesordninger, som universitetet vil tilbyde sine ansatte i forbindelse med den kommende store sparerunde.
225 millioner kroner skal universitetets samlede budget barberes ned med frem mod 2016, heraf alene i år 57 millioner på det tekniske-administrative område.
"Det er ikke som udgangspunkt nogle særligt attraktive fratrædelsesordninger, universitetets ledelse har skruet sammen. Dels skal man have været ansat i minimum ni år, dels udløser det kun en enkelt ekstra månedsløn, hvis man tager imod en fratrædelse, to måneder, hvis man arbejder i opsigelsesperioden. Det kan faktisk kun hænge sammen for medarbejdere, der i forvejen overvejer pension eller efterløn", fastslår Claus Palle.
Frygt for ”bad standing”
Også DM´s forhandlingskonsulent på universitetsområdet, Sarah Rosenkrands, har svært ved at se guleroden i den skitse til fratrædelsesordninger, som universitetsledelsen er kommet med.
”Medarbejdere med mindre end ni års anciennitet får nej, hvis de viser interesse for en fratrædelse. Jeg har også haft en del i røret, som har været bekymrede for, hvad der kan overgå dem, hvis de melder sig og siden får nej til en fratrædelse. De er nervøse for at komme i ”bad standing", forklarer Sarah Rosenkrands.
Forhandlingskonsulenten undrer sig også over, at eventuelt støtte til kompetenceafklaringsforløb skal forhandles individuelt.
”I en sparerunde så voldsom som denne er det vanskeligt at forstå, at arbejdsgiveren ikke kan tilbyde en mere attraktiv ordning, som blandt andet kunne indeholde et større fratrædelsesbeløb samt midler til kompetenceafklaring eller efteruddannelse, så de mange dygtige medarbejdere kan komme fornuftigt videre på arbejdsmarkedet", siger Sarah Rosenkrands.