Dansk Magisterforening

Willerslev første Lundbeck Professor

Af Mogens Tanggaard
Del artikel:

Lundbeckfonden har tildelt det første Lundbeckfond Professorat til den 42-årige verdenskendte evolutionsforsker Eske Willerslev fra Københavns Universitet. Med følger en bevilling på 25 millioner kroner.

Eske Willerslev er internationalt anerkendt for sin banebrydende forskning. Efter hans første publikation i tidsskriftet ”Proceedings of the National Academy of Sciences” (PNAS) i 1999 har han udgivet 166 videnskabelige artikler i højt profilerede internationale tidsskrifter heraf 29 i Nature og Science.

”Når man taler om dansk videnskab, er der i særdeleshed én forsker, der er svær at komme uden om. Det er Eske Willerslev, og derfor er vi stolte af, at vi kan tildele vores første professorat til ham, så han og hans store forskerstab kan blive ved med at sætte dagsorden og være verdensførende inden for deres forskningsfelt. Og vi mennesker kan blive endnu klogere på vores evolutionshistorie”, siger Jørgen Huno Rasmussen, bestyrelsesformand for Lundbeckfonden.

Bevillingen på 25 millioner kroner fra Lundbeckfonden skal bruges til, at Eske Willerslev og hans forskerhold kan fortsætte udforskningen af menneskets oprindelse og vandringer. En forskningsindsats, som Lundbeckfonden også tidligere har støttet.

Et centralt omdrejningspunkt i Eske Willerslevs forskning er, at han ud fra fund af eksempelvis skeletrester, hårtotter eller afføring kan isolere gammelt dna fra mennesker og dyr. Ved at knække koden på det gamle dna, kan han for eksempel fortælle, hvordan mennesket tog sig ud. Den viden har flere gange givet anledning til, at historiebøgerne skulle skrives om, eller der skulle tilføres nye kapitler.