Ledighed rammer dimittender hårdest
Flere nyuddannede akademikere og en senere tilbagetrækningsalder gør det vanskeligt for dimittender at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.
”Konflikten i Ukraine og Ruslands boykot af varer fra EU har medvirket til at bremse den ellers positive udvikling i dansk økonomi. Det samme har Tysklands vækst, som pt. er på pause, og den kendsgerning, at de store økonomier i Asien heller ikke buldrer af sted med samme styrke som tidligere. Det er de vigtigste årsager til, at det gryende opsving ikke for alvor slår igennem med stigende beskæftigelse og fald i ledigheden”, forklarer Jens Mølbach.
Det er hos dimittenderne, at ledigheden rammer særligt hårdt. For magistrene betyder det, at 35,8 procent af de færdige kandidater ikke har fundet arbejde det første år.
”Generelt stiger beskæftigelsen for akademikerne. Men den akademiske arbejdsstyrke er også blevet større end forventet, blandt andet fordi tilgangen af nyuddannede akademikere er stigende samtidig med, at akademikerne trækker sig senere tilbage fra arbejdsmarkedet. Det gør det vanskeligere for unge uden så meget erhvervserfaring at finde fodfæste på arbejdsmarkedet,” siger Jens Mølbach.
Flere veje til job
Er du jobsøgende? Så er der nogle ting, du selv kan gøre for at sætte skub i processen. Du har sikkert allerede gjort en del. Men savner du inspiration, så læs med her, hvor DM´s afdeling for karriere og kompetence har samlet 10 gode råd.
- Start med mentalt at tænke, at dette kan være en døråbner til nye muligheder og karriereveje. Det er en helt naturlig del af en akademisk karriere, at du vil opleve perioder med ledighed. Afdramatiser situationen og find energien til at søge dit næste job.
- Gør dig umage med at tænke: hvad gør du, når du gør det bedst? Hvilke typer af opgaver gør dig glad? Reflekter over delelementerne i din karriere, og dan dig et overblik over hvilke typer af arbejdsopgaver, du fremadrettet vil trives med.
- Vær omhyggelig med at udarbejde et godt overblik over din karrierevej indtil nu i dit cv. Cv’et er grundlæggende for din jobsøgning, men det er også helt centralt i din træning i at italesætte dig som professionelt individ. Læg fokus på de opgaver, du gerne vil arbejde videre med – der er ingen grund til at dvæle i beskrivelser af opgaver, du ikke ønsker at arbejde med fremadrettet.
- Aktiver dit netværk med nysgerrige spørgsmål som kan bringe dig nærmere dit næste, konkrete jobsøgningsskridt. Dit netværk skal ikke skaffe dig job, men hjælpe dig videre i din research på muligheder og virksomheder.
- Læg en god strategi, hvor du tænker konkrete aktiviteter ind i din jobsøgning. Det at handle giver selvværd og energi, og det er vigtigt at du lægger en strategi med konkrete delmål, som du selv er herre over. Husk at fejre de små succeser undervejs.
- Når du skriver din ansøgning: husk, at cv og ansøgning er to forskellige dokumenter, og at du ikke skal gentage det, der står i cv’et i din ansøgning. Ansøgningen er en beskrivelse af hvordan du vil løse opgaverne. Vær mere eksplicit end du tror, er nødvendigt, når du skriver ansøgningen – der er ingen, der kan læse imellem dine linjer.
- Find inspiration til ansøgning og cv på dm.dk/karriere og benyt dig endelig af de workshops der findes både i DM og i MA i disse – og andre - jobsøgningsdiscipliner. Dette er svære discipliner, der skal læres – også for akademikere.
- Sørg for hele tiden at justere dine strategier, så du ikke gentager strategier, der ikke virker og så der kontinuerligt er energi, gnist og gejst i din jobsøgning.
- Jobsøgning kommer ofte til at fylde meget i dit liv, og du skal huske at holde fri. Skemalæg din dag og dine aktiviteter og husk at du også skal prioritere sociale aktiviteter, faglige indspark, venner, familie, motion - og din søvn.
- Benyt muligheden for at få sparring på karriere, arbejdsliv og ansøgningsmaterialer af DM’s karrierekonsulenter på karrierevagten@dm.dk eller ring til på 3815 6600. Find mange flere gode jobsøgningstips på www.dm.dk/karriere.