Dansk Magisterforening

Vægt bag fælleserklæ­ring fra 13 fagforbund

Del artikel:

En historisk fælleserklæring fra underviserorganisationerne om uddannelseskvalitet og arbejdsmiljø gør indtryk på professionshøjskolernes rektorer. En evaluering af den måde, tilrettelæggelsen af arbejdstiden foregår på, er aftalt.

”Egentlige forhandlinger om tilrettelæggelse af arbejdstiden skal fortsat ske lokalt, men en tæt dialog mellem ledelsessiden og underviserorganisationerne skal være helt central i reformerne af det videregående uddannelsessystem. Rektorkollegiet opfatter fælleserklæringen som et udtryk for, at medarbejderne på professionshøjskolerne både er optaget af at have ordentlige arbejdsvilkår, og også gerne vil involveres i opgaven med at udvikle vores uddannelser. Og det er vi glade for”.

Ordene kommer fra formanden for Professionshøjskolernes rektorkollegium og rektor for VIA UC, Harald Mikkelsen.

Allerede inden sommerferien indledte han den tætte dialog på et møde med to af medunderskriverne på den fælleserklæring, som blev resultatet af et historisk møde i DM i maj, der samlede tillidsrepræsentanter for professionshøjskoleunderviserne fra 13 fagforbund.

Fælleserklæringen er undervisernes bud på en identificering af de problemer og udfordringer, som det seneste år uden arbejdstidsaftaler har skabt for medarbejderne på de syv professionshøjskoler. Men den er samtidig undervisernes indspark i debatten om, hvordan kvaliteten kan blive styrket på uddannelserne.

Som Dorthe Steenberg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd, formulerede det i sin optakt på fællesmødet:

”Professionshøjskolerne er et politisk ømtåleligt område, fordi der er så meget fokus på at forandre både arbejdspladserne og uddannelserne. Hvis vi vil præge udviklingen, er det vigtigt at tale samlet og på tværs af fagforbund, geografi og institutioner”.

Evaluering på vej
Hans Beksgaard, formand for professionshøjskoleunderviserne i DM, var efter mødet glad for, at de knap 70 fremmødte tillidsrepræsentanter i store træk var så enige.

”Der er ingen støj på linjen. Der er udbredt enighed om, hvad der påvirker både rammerne for og indholdet i vores arbejde. Og det er utroligt vigtigt, at vi kan optræde i fællesskab”, understregede han.

Rektorformand Harald Mikkelsen kvitterer da også for, at der er kraft bag en fælles erklæring fra undervisere i 13 faglige organisationer.

”Det gør da indtryk, og derfor indkaldte ledelseskollegiet til møde med det samme. Konkret blev vi enige om, at vi i efteråret skal evaluere, hvordan det går med de nye måder at tilrettelægge arbejdstiden på. De har nu fra et halvt til et helt år på bagen”, siger han.

Læs mere i bladet DM Professionshøjskoler nr. 3, der udkommer fredag den 22. august.