Oplever du også, at dit energiniveau svinger i løbet af dagen, og at det nogle gange kan være svært at komme i mål med selv små gøremål? Med relativt få justeringer i din hverdag, kan du påvirke kroppens energiforsyning positivt og sikre, at du har både fysisk og mentalt overskud hele dagen.
1. Strategisk Ernæring
Planlægning af dine måltider er afgørende for at opretholde et stabilt energiniveau hele dagen. Det indebærer at spise regelmæssige måltider og inkludere fødevarer, der giver dig langvarig energi. Et eksempel på dette kan være tre hovedmåltider og to til tre mellemmåltider, hvor du prioriterer kostfibre. Ved at spise grove kornprodukter og grøntsager forbedrer du din fordøjelse, hvilket har en positiv indvirkning på dit mentale velvære. Derudover bør du også prioritere frugt og grønt, da dette beskytter din hjerne mod ødelæggelser, og dermed gør dig bedre rustet til at komme igennem lange og krævende dage
2. Søvnoptimering
Søvn er afgørende for din energi og velvære. Gå tidligere i seng for at sikre, at du får tilstrækkelig søvn - mellem 7,5-9 timer for de fleste voksne. Varighed er dog ikke alt, når det kommer til søvnoptimering, og for at restituere optimalt er det afgørende, at du i løbet af natten kommer ned i den dybe søvn. For at opnå den optimale søvn, skal både krop og sind være faldet til ro, når du lægger dig. Skab en beroligende aftenrutine, hvor du undgår aktiviteter, der øger tankestrømmen en times tid inden sengetid. Dæmp belysningen så din hjerne får chance for at producere det søvnfremmende hormon melatonin og undgå koffein og sukker.
3. Stressregulering
Et højt stressniveau kan dræne din energi og påvirke din mentale og fysiske sundhed negativt. Indarbejd derfor stressreguleringsteknikker i din daglige rutine. Tag korte pauser i løbet af dagen for at spise sunde snacks eller udføre let fysisk aktivitet, og giv på den måde dig selv et mentalt afbræk. Overvej også at inkludere korte powernaps eller mindfulness-øvelser for at give din hjerne en pause. Disse teknikker kan hjælpe dig til at reducere stressniveauet i din hverdag, men kan selvfølgelig ikke behandle stress. Her skal du søge professionel hjælp hos din læge.
Teksten er skrevet på bagrund af et Sund Snak arrangement i samarbejde med ernæringsekspert og forfatter Martin Kreutzer.
Hvad gør du hvis du bliver ramt af stress?
På DM's hjemmeside kan du læse mere om stress, og hvad du skal gøre hvis du bliver ramt