Hvad er en fagforening?

Del artikel:

En fagforening arbejder for at sikre dig de bedst mulige rettigheder på arbejdsmarkedet.

I modsætning til hvad de fleste tror, har vi i Danmark meget få love, når det gælder arbejdsmarkedet. Vi har fx ingen love om mindsteløn eller om arbejdstid. Lønninger og arbejdsvilkår er som oftest baseret på aftaler (overenskomster) indgået mellem arbejdsgiverne og de ansattes fagforening.

En fagforening varetager ikke kun medlemmernes interesser inden for løn, men også når det gælder uddannelse, karriere, ansættelse og arbejdsmiljøforhold. Det kunne være i forbindelse med en opsigelse, en arbejdsskade, eller hvis en arbejdsgiver går konkurs. Samtidig udfylder fagforeningerne også en større og større rolle, når det gælder medlemmernes muligheder for uddannelse og ikke mindst videreuddannelse.

Er du medlem af DM, så ved du, at det er kompetente kræfter, der forhandler på dine vegne, og som sikrer, at dine rettigheder bliver overholdt. Som fagforening arbejder vi både for de kollektive og de individuelle interesser på arbejdsmarkedet. DM er din personlige rådgiver, når det gælder arbejdsmarkedet. Det gælder også under studietiden ifm. fx praktikhjælp, studiejobs eller studiestress.

Se dine faglige medlemsfordele

I DM har du desuden fri adgang til kvalificeret rådgivning om dine videreuddannelses- og karrieremuligheder. Derudover kan du spare mange penge, fordi de fleste fagforeninger i dag har eksklusive tilbud til medlemmerne fx attraktive forsikringsordninger, rabatter på forskellige kulturoplevelser m.m.

Se dine kontante medlemsfordele

Dine rettigheder på arbejdsmarkedet

Hvor en a-kasse sikrer din ret til dagpenge, hvis du bliver ledig, er det en fagforenings opgave at sikre dig de bedst mulige rettigheder på arbejdsmarkedet. DM er aktive inden for uddannelsespolitik og arbejder for flere midler til uddannelserne. Vi kæmper blandt andet for:

  • At bevare din SU
  • At der bliver investeret i kvaliteten af din uddannelse
  • Et bedre studiemiljø med færre stressede studerende

DM Studerende

DM Studerende er sektoren for studerende i DM. Sektoren har ca. 19.000 medlemmer, og de fleste studerer et samfundsfagligt, naturvidenskabeligt eller humanistisk fag.

Bliv medlem af DM og MA

DM og MA giver dig inspiration og vejledning til at træffe de rette valg, mens du studerer, og når du tager hul på din karriere.

Meld dig ind