Sidsel Hjorth Mikkelsens snit fra gymnasiet var ikke højt nok til, at hun kunne komme ind på sit drømmestudie. Derfor læste hun en bachelor i et andet fag i håb om at blive optaget som kvote 2-ansøger på drømmestudiet efterfølgende. Men på grund af uddannelsesloftet er det ikke længere en mulighed. I dag ville hun ønske, at hun var droppet ud, inden hun havde fuldført sin bacheloruddannelse – ligesom et stigende antal unge gør.
Flere og flere studerende dropper ud, inden de har fuldført deres bacheloruddannelse. Det viser nye tal, som Magisterbladet fremlagde den 27. august. Efter en rundspørge på Facebook foretaget af Dansk Magisterforening tegner der sig et billede af, at uddannelsesloftet er en af hovedårsagerne til den negative udvikling. Den årsag kan medlem af Dansk Magisterforening Sidsel Hjorth Mikkelsen også nikke genkendende til – hun nåede bare ikke at droppe ud.
Bachelor i anvendt filosofi
Sidsel blev i 2015 bachelor i anvendt filosofi. Sidsels plan var egentlig at læse en bachelor i psykologi, men da hendes gennemsnit fra gymnasiet lige præcis var 0,1 for lavt til at komme ind på psykologi, valgte hun i stedet at læse en anden bachelor med valgfag i psykologi.
"Ved at jeg tog valgfag i psykologi, fortalte en studievejleder mig, at jeg nærmest var garanteret at blive optaget på kvote 2 på psykologistudiet. Studievejlederen sagde, at det var “sådan man gjorde”, hvis man ville læse en bachelor i psykologi uden at have gennemsnittet til det. Og at jeg endda ville få min bachelor i psykologi forkortet, da jeg kunne få minimum et halvt års merit på grund af valgfagene i psykologi. Så det var jo på det tidspunkt en win-win-situation", fortæller Sidsel.
Sidsel blev færdig med sin bachelor i anvendt filosofi med valgfag i psykologi, og så tog hun et sabbatår, hvor hun arbejdede.
"Jeg startede på min bachelor direkte efter gymnasiet som 19-årig, så jeg havde brug for en studiepause, kunne jeg mærke. Jeg arbejdede som kirkesanger, på en færge, der sejlede til Norge (14 dage ude og 14 dage hjemme), og som pædagogmedhjælper i en børnehave. Derudover brugte jeg tiden på min kvote 2 ansøgning, som jeg gik i gang med at skrive i efteråret 2016."
Drømmedræberen
Men da Sidsels sabbatår var slut, og hun var topmotiveret til at læse psykologi, der var uddannelsesloftet trådt i kraft. Et loft, der sørger for, at alle med en videregående uddannelse først kan søge ind på en ny videregående uddannelse på lavere eller samme niveau, seks år efter at de har afsluttet deres uddannelse.
"Jeg anede ikke, hvad jeg skulle stille op. På grund af en politisk beslutning sad jeg lige pludselig tilbage med en bachelor, der føltes ubrugelig, fordi jeg kun havde taget den, så jeg kunne øge mine chancer for at læse en bachelor i psykologi. Jeg overvejede, om jeg skulle prøve at søge en kandidat i psykologi, men da psykologistudiet er så populært, vidste jeg, at det ville blive rigtig svært. Og selv hvis det endelig skulle lykkes mig, kan man ikke blive autoriseret psykolog uden at have en fuld bachelor og kandidat i psykologi, hvilket altid har været mit formål med at læse psykologi."
Sidsel var dybt ulykkelig og i vildrede. Hendes drøm om at læse psykologi kunne ikke længere gå i opfyldelse på grund af uddannelsesloftet. Hun endte i stedet med at søge ind på kandidaten i anvendt filosofi, hvor hun begyndte i august 2017.
"Men det føltes helt, helt forkert. Mine tidligere medstuderende på bacheloren var nu færdige kandidater og stod enten uden job, eller også havde de job, som på ingen måde tiltalte mig. Jeg ville jo stadigvæk være psykolog. Så med endnu et nederlag i rygsækken droppede jeg ud af studiet i december," fortæller Sidsel.
Dansk Magisterforening: Bekymrende
Det bekymrer Camilla Gregeren, formand for Dansk Magisterforening, at politikerne forhindrer unge i at læse deres drømmeuddannelser.
”Motivation er en uhyre vigtig drivkraft, hvis studerende skal klare sig godt igennem deres uddannelse. Derfor dur det selvfølgelig ikke, at politikerne sætter forhindringer i vejen, der begrænser fleksibiliteten i uddannelsessystemet og forhindrer unge i at afprøve faglige interesser. Jeg synes ikke, det er mærkeligt, at vi ser, at flere falder fra uddannelserne", udtaler Camilla Gregeren.
Ændringer heldigvis på vej
Sidsels historie eksemplificerer, hvorfor blandt andet SF kæmper for, at uddannelsesloftet afskaffes hurtigst muligt, så der ikke er flere som Sidsel, der kommer i klemme.
"Det er hamrende uretfærdigt, at unge låses fast, hvis de først har gennemført en uddannelse. Og det er endnu mere hovedrystende, at regeringens politik betyder, at rigtig mange unge vælger at undlade at aflevere den sidste opgave eller gå til den sidste eksamen, fordi de ved, at fælden klapper, hvis de får deres eksamensbevis," udtaler Jacob Mark, gruppeformand hos SF, til Dansk Magisterforening og fortsætter:
"Så snart folketinget åbner igen, stiller vi et forslag i folketingssalen om at afskaffe uddannelsesloftet."
Dansk Magisterforening følger sagen om uddannelsesloftet tæt, indtil loftet bliver afskaffet helt.