Spring menu over

Hun har skrevet taler for fire statsministre – nu fortæller hun, hvordan hun kunne tænke deres tanker

Foto: Lærke Posselt
Uffe Jørgensen Odde
Del artikel:

Anita Furu har i 14 år skrevet de ord, som skiftende statsministre har sagt højt. Nu deler hun ud af sine erfaringer og afslører, hvordan man kommer ind i hjertet og hovedet på et andet menneske, så man kan formulere de tanker, de ikke selv har tænkt endnu.

Millioner af danskere har lyttet til Anita Furus sætninger. Men det er nok de færreste, der er klar over det.

Den i dag 62-årige Anita Furu arbejdede nemlig i 14 år som taleskriver for fire statsministre, hvor hun i det skjulte formulerede tanker, ideer og budskaber for andre.

Selv siger hun, at hun har været inde i ’hovederne og hjerterne’ på fire af de mest fremtrædende politikere i Danmark: Anders Fogh Rasmussen, Lars Løkke Rasmussen, Helle Thorning-Schmidt og Mette Frederiksen har alle udtalt Anita Furus ord – hvad enten Danmark har været i krise, eller der skulle skabes god stemning i Det Hvide Hus.

Men håndværket, måden at arbejde med ord og sproglige finesser på, er det samme.

Hvad kræver det at blive en god taleskriver?
“Det kræver selvfølgelig, at man kan skrive, men det kræver også, at man kan lytte. Man skal kunne lytte til den, man skriver for, og lægge sig selv helt til side og være inde i hovedet og hjertet på et andet menneske og være i stand til at tænke videre ad et andet menneskes tankebane,” siger Anita Furu, der tidligere i år udgav bogen ‘Flygtige ord’, og som nu ernærer sig som forfatter.

Hvordan kommer man helt ind, så man er i stand til at tænke for et andet menneske?
“Der er nogle helt lavpraktiske ting, man kan gøre. Kogt sammen, er det konstant indsamling af viden, at lytte til måden, de taler på, hvad de skriver på sociale medier, siger i interview, forstå deres politik, deres ideologi, læse bøger om dem, og derfra handler det om at tænke videre ad de baner,” siger hun og tilføjer:

”Hvordan man taler, er et spejl af, hvordan man tænker.”

Fra Fogh til Løkke

Med fire statsministre i bagagen har hun prøvet lidt af hvert. Men de politiske skift fra rød til blå og omvendt har ikke altid været de sværeste.

Anita Furu nævner statsminister overgangen fra Anders Fogh Rasmussen til Lars Løkke Rasmussen. Politisk var det en smooth overgang fra én Venstremand til en anden.

Men taleskrivermæssigt var det at gå fra den ene yderlighed til den anden.

“Fogh taler meget stringent, i hovedsætninger og i punkter. Og det er jo også den måde, han tænker på,” siger Anita Furu og fortsætter:

”Løkke er anderledes: Han er en mere overvejende, tvivlende, eftertænksom type, som i højere grad inddrager andre, og det kommer også til udtryk i den måde, han taler på. Og hans sprog er mere varieret.“

Hvordan man taler, er et spejl af, hvordan man tænker

Anita Furu

Men er det talerens egen stemme, når talen ikke er skrevet af taleren selv?
“Ja. Når jeg skriver noget for mig selv, så skriver jeg på én måde. Så er det mit. Mine romaner er min egen stemme. Når jeg skriver for andre, så er det deres stemme. Der kan godt være noget i en statsministers tale, som jeg har fundet på. Men jeg har jo fundet på det på en andens vegne – baseret på deres egne tanker og ideer,” siger hun.

Anita Furu giver et eksempel:
“Lars Løkke ville afskaffe efterlønnen. Det er noget, han besluttede, men det er ikke sikkert, at jeg synes, det var en god ide. Men jeg skrev nytårstalen (hvor Løkke annoncerede afskaffelsen af efterlønnen, red.) inden for den ramme, han havde lagt.”

Ord betyder meget, så der er vel også politiske tilpasninger?
“Ja, for eksempel vil man forbinde en socialdemokrat med ordet ‘solidaritet’. Men der kan være en pointe i at tage en modstanders ord, fordi det virker overraskende, og det virker overskudsagtigt. Det gjorde Løkke i sin efterlønstale. Der havde han en hel sekvens, hvor han brugte ordet ‘solidaritet’. Da vi skrev coronatalerne, var vi omvendt meget opmærksomme på, at de ikke skulle opfattes som særligt socialdemokratiske. Derfor brugte vi ikke ordet ‘solidaritet’, men derimod ‘samfundssind’,” siger Anita Furu.

Blå bog

Anita Furu

  • Navn: Anita Furu
  • Født: 1962
  • Uddannelse og tidligere job: Uddannet økonom og har blandt andet arbejdet i Erhvervsministeriet og Statsministeriet, hvor hun gennem 14 år var fast taleskriver for fire statsministre.
  • I dag: Fuldtidsforfatter og freelance taleskriver. Hendes nye bog, ’Flygtige ord’, er udkommet på forlaget Gutkind.
  • Hæder: Modtog i 2018 Bogforums Debutantpris for romanen ’Mit halve liv’.

To be or not to be

Et af Anita Furus råd lyder: ‘Tænk ikke kun på, hvad du siger, men også på, hvad publikum hører.’

Hvorfor er det et godt råd?
“Man skal kende sit publikum, og man skal vide, hvad de forventer. I en tale skal man først og fremmest finde ud af, hvad det er, man vil sige. Og så gøre det med så almindelige og forståelige ord som muligt,” siger Anita Furu.

Men noget af det, Mette Frederiksen er blevet kritiseret for i sine taler, et at lixtallet nogle gange er meget lavt?
“Jeg synes, den kritik er forfejlet. Jeg synes, man sætter et forkert lighedstegn mellem det enkle sprog og den enkle tanke. I en tale skal sproget være enkelt – det skal være nemt at holde talen, men det skal også være nemt for dem, der lytter til den. Det er sværere at opfatte ting mundtligt, end når man læser noget. Det er et grundvilkår for talen som medie,” siger hun og fortsætter:

“Men så synes jeg også, der er andre fordele ved et enkelt sprog: Der er noget demokratisk ved at sige ting, så folk kan forstå dem. Og hvis du kan formulere noget klart, så er det også fordi, du selv har forstået det. Problemet i den offentlige debat er ikke, at politikerne taler for enkelt. Problemet er, at der er for mange, der taler for tåget og for abstrakt.”

Anita Furu skærer sin pointe ud i pap:

“Tænk på Shakespeare: ’To be or not to be’. Ordene kan ikke være kortere og enklere. Men det er jo et dybt eksistentielt spørgsmål,” siger hun.

Hvilken tale er du gladest for?
“En af dem er Godhavnstalen, hvor Mette Frederiksen sagde undskyld. Det var den første tale, jeg skulle skrive sammen med hende. Jeg var med på Marienborg, da hun holdt talen. Det var en begivenhed, hvor voksne mænd græd. Det gjorde et kæmpe indtryk på mig.”

Var den svær at skrive?
“Nej. Det var så klart, hvad der var formålet med den tale. De svære taler er dem, hvor der ikke er et klart formål, og hvor man tænker: ‘Hvorfor har statsministeren sagt ja til at optræde til det her?’”

Hvad gør man så?
“Statsministre holder så mange taler, at de ikke altid på forhånd har en mening om, hvad de skal sige. Og fordi de har så travlt, så kan processen begynde på forskellige måder. Det kan godt være, at statsministeren har tre ting, som hun vil have med. Men det kan også være, at taleskriveren begynder med at researche sammen med kollegerne, skriver nogle muligheder ned, der kunne være budskaber, som man så kan vende med enten en rådgiver eller statsministeren selv, hvis der er tid,” siger Anita Furu.

Hun tilføjer:

”Men det er derfor, det er så vigtigt, at man evner at være inde i hovedet og hjertet på et andet menneske.” ●

12 råd til en god tale

  1. Brug tilhørernes tid på en måde, så de føler, at den ikke er spildt.
  2. Fastlæg talens formål – hvad vil du opnå?
  3. Find ud af, hvad du vil – og sig det.
  4. Tænk ikke kun på, hvad du siger, men også på, hvad publikum hører.
  5. En klar struktur – ros og vid i starten, byg logisk op, og slut højt.
  6. Fortæl historier, og giv tid til at folde dem ud.
  7. Research – hele tiden.
  8. At skrive en tale er et samarbejde – lyt til kloge mennesker.
  9. Brug et enkelt konkret og levende sprog.
  10. Læs talen højt for dig selv – hvis du keder dig, så skriv om, eller tag ud.
  11. Skær 20 % fra i sidste redigering.
  12. Husk, at mange fantastiske taler bryder med ovenstående principper – undtagen det første.

    Kilde: Anita Furu

Seneste artikler

Læs alle artikler

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje