Spring menu over

Miljøgoder fra skovrejsning – forandring fra mark til skov

Del artikel:

Hør om ændringerne i nitratudvaskning og i vandkredsløbet op til 60 år efter skovrejsning

Med den grønne trepart er der lagt op til 250.000 ha skovrejsning (til sammenligning er Fyn 310.000 ha), som i overvejede grad skal ske på landbrugsjorde. Det betyder, at der skal plantes millioner af træer, og der vil komme betydelige ændringer i det danske landskab. Men hvilke skove kommer der ud af det? 

Nye skove på landbrugsjord bliver ikke som de gamle skove, da jorden holder på en arv fra landbrugsdriften. Vi har store forventninger til de nye skove, at de skal give os rent vand, kvælstofretention, CO2-binding, tømmer til byggeri og mere natur.  

Til dette webinar vil du høre om ændringerne i nitratudvaskning og i vandkredsløbet op til 60 år efter skovrejsning. Hvor rent bliver jordvandet i de nye skove? Giver øget fordampning i skovene mindre grundvandsdannelse? Kan vi ændre udfaldet gennem design eller arealforvaltning?  

Per Gundersen vil også diskutere synergier og afvejninger af målene omkring vand med/mod andre miljøgoder, vi ønsker fra de nye skove.  

Til webinaret vil du få indblik i

  • Ændringerne i nitratudvaskning ved rejsning af nye skove. 
  • Hvordan man afvejer og prioriterer miljøgoderne ved rejsning af ny skov. 
  • Hvordan man via design og forvaltning af de nye skovene kan ændre udfaldet af kvælstofudvaskning og grundvandsdannelse

Den grønne trepart  

Den grønne trepart har indgået en aftale om en massiv omlægning af det danske areal, hvilket bl.a. indeholder en køreplan for, hvordan alle 109 vandområder får det godt, at Danmarks skovareal kan forøges med 40 procent, og at der skabes markant mere plads til naturen og biodiversiteten. 

Læs mere

Fremtidens arealkabale – hvad vil vi med land og vand? 

Dette webinar er en del af webinarserien Fremtidens arealkabale – hvad vil vi med land og vand?  

Her bliver vi klogere på, om vi kan få arealkabalen til at gå op, og hvad vi skal være opmærksomme på, når Danmarks arealer skal rumme mange mål for klima, miljø, biodiversitet, fødevareproduktion, friluftsliv, drikkevandsbeskyttelse og meget mere. Du finder mere information og tilmelder dig de andre webinarer her: 

Imens du venter… 

… kan du læse nogle af Per Gundersens mange publikationer inden for kvælstofudvaskning, -belastning og reduktion ved skovrejsning:

Hvem er Per Gundersen 

Per Gundersen er professor i skovøkologi ved Københavns Universitet, hvor han i naturens kredsløb i skove. Han er især ekspert i kvælstofkredsløbet, men arbejder også med kulstofbinding og vandkredsløb. For snart 30 år siden blev han interesseret i, hvad der sker, når landbrugsdriften ophører på et areal. Hvilke biologiske og kemiske ændringer sker der i jorden, og hvor hurtigt går ændringerne?

Hans forskergruppe har brugt Vestskoven ved Albertslund som værkstedområde til at studere skovrejsning. De har udgivet en lang række artikler om udviklingen i fx jordbund, C-binding, vandkredsløb, nitratudvaskning. Og meget mere er på vej fra forskningsprojektet Silva Nova https://ign.ku.dk/english/silvanova/. 

Afbud

Bliver du forhindret i at deltage, vil vi gerne have dit afbud så hurtigt som muligt, og senest dagen før arrangementet. Dette er af hensyn til planlægning og så en anden kan få glæde af din plads.

Du kan melde afbud på Mit DM

Hvem er DM Bio?

DM Bio er et fagligt fællesskab, der vil udvide din horisont og inspirere til, at grønne fagligheder samles, vidensdeler og debatterer det, der rører sig. Fra natur, klima, miljø og bæredygtighed til by- og arealplanlægning, teknologi og fødevarer. DM Bio er et resultat af fusionen mellem DM, JA og DSL, som har samlet kræfterne for at bidrage til at forme fremtidens arbejdsmarked med viden i fokus.

Læs mere om DM Bio

Kontakt

Cathrine Norup
Møde- og kursussekretær, netværkskoordinator 

cano@dm.dk 
38 15 67 34

Praktiske oplysninger

Tidspunkt 24. januar 2025 09:00 - 10:00
Sted Online
Tilmeldingsfrist 22. januar 2025 - kl. 23:30
Medlemspris Gratis
Pris for andre 100 kr.

Seneste artikler

Læs alle artikler

Akademikerbladet

Akademikerbladet.dk

Genveje