Dansk Magisterforening

Det siger I selv om overgangsalder og arbejdsliv

© Illustration: Stinne Varming

Del artikel:

Hvordan taler du om overgangsalderen på arbejdspladsen? Hvorfor taler du ikke om den? Hvad har du oplevet i mødet mellem overgangsalder og arbejdsliv?

Da vi som forberedelse til en artikel om overgangsalderen spurgte på LinkedIn, fik vi en række svar, og her er de fortællinger, vi har valgt at bringe.

"Det er grænseoverskridende at tale om sved og hjernetåge"

"Vi er nogle kolleger, der deler erfaringer og fif om overgangsalderens udfordringer og gener. Vi råber ikke højt om det over for udenforstående. Det skyldes nok, at vi synes, at det er grænseoverskridende at tale om sved, tørre steder og hjernetåge, som jo også er lidt af en svaghed på en arbejdsplads."

Rialda Pehilj
45 år, arbejdsmarkedskonsulent

"Hendes blik stivnede helt"

"Det kommer som en naturlighed at tale om private emner med min chef, så da hun i vintermånederne fik hedeture, antydede jeg, at det måske kunne skyldes overgangsalderen. Hendes blik stivnede helt, og hun sagde: Du må aldrig nævne ordet i mit nærvær!"

Olivia
32 år

"Jeg har stor set ingen gener"

"Jeg har stort set ingen gener af overgangsalderen, så det påvirker slet ikke mit arbejde. Den smule, jeg registrerer – hovedsageligt en let og kortvarig bølge af varme i kroppen – påvirker ikke mine aktiviteter, hverken privat eller på arbejdet."

Pernille Sonne
53 år, leder

Vi må få samtalen i gang. Kvinder skal ikke bide ting i sig og lide

Mette Tapdrup Mortensen, museumschef

"Vi må få samtalen i gang"

"Vi ved generelt for lidt om kvinders hormonelle forandringer. Det spejles på arbejdspladsen, hvor emnet virker tabuiseret uden fokus eller viden. Vi må få samtalen i gang. Kvinder skal ikke bide ting i sig og lide."

Mette Tapdrup Mortensen
49 år, museumschef

"Overgangsalderen er en naturlig del af livet"

Overgangsalderen er en naturlig del af livet og også en frisættende overgang. Jeg er ikke fan af at tale midaldrende kvinder ned. Vi er seje, livskloge, i fred med os selv og fri for familieforpligtelser. Jeg savner dyrkelsen af det, der også sker i de år med hedeture, tørre slimhinder og rynker. Nemlig frisættelsen, visdommen, freden.
Hvis vi kun taler om forfaldet, smadrer vi som kvinder vores egen fremtid, og excuse me, den er der altså stadig ret meget af. Vi er jo kun midt i livet.

Katrine Krebs
49 år, kommunikationschef

"Hvis vi er åbne, lykkes vi bedre med at skabe rummelige arbejdspladser"

"Jeg har ikke nemt ved at tale om det – især ikke på en mandsdomineret arbejdsplads. Men hvis vi er åbne, så den mandlige chef ved, at der er en naturlig grund til, at man er træt, ukoncentreret eller har kvalme, så lykkes vi meget bedre med at skabe arbejdspladser, der rummer os som hele mennesker."

Line Ringsholt Jensen
44 år, projektleder

Det føles naturligt for mig, og jeg vil ikke gemme det væk

Pernille Møller Krog, projektleder

"En dag på jobbet blødte jeg fuldstændig gennem alt mit tøj"

"En dag på jobbet havde jeg fuldstændig blødt gennem alt mit tøj og ned på stolen. Det sagde jeg højt. Som udgangspunkt taler vi ikke om overgangsalderen på min arbejdsplads. Men jeg gør. Det føles naturligt for mig, og jeg vil ikke gemme det væk. Det er, som om det er blevet mere okay at tale om overgangsalder. Og der er noget at tale om."

Pernille Møller Krog
50 år, projektleder

"Livfasepolitikker bliver fremtidens konkurrenceparameter"

"I dag hjælper flere firmaer med at gøre jobbet mere fleksibelt, når livet ændrer sig. Livsfasepolitikker såsom individuelle ordninger ved overgangsalder bliver et af fremtidens konkurrenceparametre.

Det skaber en attraktiv arbejdsplads med plads til at være menneske og skrue op og ned for arbejdslivet, alt efter den livsfase, man er i."

Karen Christina Spuur
43 år, ledelsesrådgiver

"Jeg har ikke problemer med at brokke mig lidt"

"Jeg har generelt et miljø, hvor vi kan tale ret frit, så det har ikke været underligt eller tabubelagt at tale om overgangsalder på arbejdspladsen. Det gør, at jeg selv ikke har problemer med at brokke mig lidt over, at jeg tror, overgangsalderen presser på.

Jeg oplever, at de mandlige kolleger enten stille forlader samtalen med et smil og med reference til, at de får nok overgangsalder derhjemme, eller – oftest de yngre – rent faktisk er lidt nysgerrige på det."

Janne Rasmussen
47 år, chefkonsulent

"Jeg skrev om overgangsalderen til 270 kolleger"

"Jeg tematiserede overgangsalderen og de vilkår, den kan medføre, i et nyhedsbrev til mine cirka 270 kolleger. For at aftabuisere emnet brugte jeg mig selv som eksempel. Det har ikke affødt mange kommentarer, men enkelte har sagt, at det var en fin måde at sætte emnet på dagsordenen på."

Mette Gaarde-Flink
53 år, chef

"Det er ikke kun et privat anliggende"

"Overgangsalderen er ikke kun et privat anliggende, og det er på ingen måde hensigtsmæssigt, at den periode i livet ties ihjel. Det kan for mange være så voldsomt generende, at det begrænser indsatsen i dagligdagen – og dermed også i arbejdslivet.

Det er vigtigt, at vi taler om det og skaber løsninger i arbejdslivet sammen, så det ikke bare hviler på den enkelte."

Inge Regnarsson
52 år, lektor

"Som kvinde kan du ikke tillade dig at fremstå svag"

"Som kvinde kan du i arbejdslivet ikke tillade dig at fremstå svag, og som om du ikke har styr på det. Så havner du lynhurtigt i kategorier som ’det svagere køn’, ’hysterisk kvindfolk’ eller ’uligevægtig’.

Hvis du vil beholde din professionelle status, så skal du finde andre måder at klare skærene på og planlægge dig ud af pressede situationer."

Victoria Munkstrup
55 år, formidler