Dansk Magisterforening

DM Akademikerbladet nr. 1, 2023

Hurra – vi fusionerer

Når vi fusionerer, så afvikler vi ikke. Vi udvikler. Og vi sætter fagligheden i centrum, skriver DM's forperson, Camilla Gregersen, i sin leder.

Leder

Akademikerbladet har fået nyt design

Akademikerbladet har fået nyt design, og vi har forsøgt at gøre magasinet klassisk, enkelt og nemt at læse., skriver ansvarshavende chefredaktør Troels Kølln.

Redaktørens kommentar

Praktikanten blev rådgiver, inden specialet var skrevet

Andreas Eggert Jensen har aldrig haft en karriereplan eller opstillet konkrete mål for, hvad han ville opnå med sin filosofi­uddannelse. Alligevel har han taget et karrieremæssigt kvantespring, allerede inden han afleverer sit speciale til sommer.

Eksperten er oftest en hvid, midaldrende mand

Samfundsforskere og militæranalytikere har afløst virologer og epidemiologer på listen over landets mest citerede ekspertkilder. Diversiteten er stadig fraværende.

Drømmen om et arbejde på Kronborg blev en fælde for Stephanie

På Kronborg Slot er op imod halvdelen af slotsværterne akademikere på ufaglært overenskomst. Det statsfinansierede museum er gået for langt i sin systematiske rekruttering på laveste løntrin, mener en række tidligere og nuværende ansatte.

Billig arbejdskraft i kulturbranchen: "Det er arbejdsgivers ansvar at undgå glidebaner"

En uforudsigelig økonomi får kulturbranchen til i stigende grad at spekulere i billig arbejdskraft, siger forsker. DM vil holde arbejdsgiverne ansvarlige for, at det ikke resulterer i løndumping og underbetaling, siger formand for DM Kultur.

Et job, du ikke kan sammenligne med noget andet

I EU har Lars Zimmermann mærket begejstringen, når hans tekster er blevet til lovgivning for en halv milliard mennesker. Men i det unge miljø, hvor arbejdet flyder sammen med privatlivet, er det svært at se pladsen til familielivet.

Kontorhunden er den nye fælles cigaret

Ti procent af danske hundeejere tager deres pelsede venner med på job. Kontorhunden understreger, at arbejdet og fritiden smelter sammen, og hunden kan være det sociale kit på arbejdspladsen, siger forskere.

Mød tre kontorhunde og deres ejere

Hundefri kantine, tis på en kollegas taske og godbidder i skuffen. Tre akademikere fortæller om at have hund med på jobbet.

Havbiologen, der blev hevet i retten for at råbe op om landbruget

Professor Stiig Markager har gennem årtier forsket i vandforurening og gjort landbruget til sin fjende. Det har kostet en tur i retten – og senest har landbrugstoppen kaldt ham sindsforvirret.

Jagten på en reform

Det var en af tidens største politiske reformer. Udflytningen af statslige arbejdspladser påvirkede tusindvis af mennesker. Men hvad skete der egentlig? Blev det en succes? Det er uvist, for det er ikke ordentligt undersøgt.

Forskere: Bedre Balance har ikke skabt bedre balance

Udflytningerne var politiske lappeløsninger og strategisk spil, lyder dommen fra forskere.

"Jeg tror ikke, de lokale kan mærke, at vi er her"

I oktober 2019 flyttede Nota, nationalbiblioteket for mennesker med læsehandicap, fra Østerbro i København til Nakskov på Lolland. Akademikerbladet har undersøgt, hvordan det endte med at gå for en af de mange statslige arbejdspladser, der flyttede fra storbyen.

Mindeord om Axel Kjær Sørensen

Forperson i DM, Camilla Gregersen, har skrevet mindeord om tidligere DM-formand Axel Kjær Sørensen.

Nyheder

Praktikanten blev rådgiver, inden specialet var skrevet

Andreas Eggert Jensen har aldrig haft en karriereplan eller opstillet konkrete mål for, hvad han ville opnå med sin filosofi­uddannelse. Alligevel har han taget et karrieremæssigt kvantespring, allerede inden han afleverer sit speciale til sommer.

Se min bogreol: "Jeg læser for at rejse historisk eller geografisk"

Jeg læser nok kun tre-fire bøger om året, som ikke er relateret til mit arbejde, fortæller professor og centerleder ved Institut for Biologi Jens-Christian Svenning.

Et arbejdsliv er forbi, men Søren fortsætter som skipper på den grønlandske vestkyst

64-årige Søren Hald Møller er drevet af udvikling, og derfor var timingen perfekt, da han for næsten 40 år siden flyttede til Grønland.

Stor interesse for ny sundhedsordning

Det er snart fire måneder siden, at 68.500 medlemmer af AkademikerPension fik adgang til en ny sundhedsordning som en del af pensionsordningen.

Fylder engelske låneord for meget i det danske sprog?

Engelske udtryk som ‘safe space’, ‘e-mail’ og ‘fuck’ har sneget sig ind i det danske sprog. Men har det taget overhånd, eller er bekymringen ubegrundet? To sprogfolk giver hver deres bud.

De faste
}