Dansk Magisterforening

Magisterbladet nr. 4, 2020

Magisterbladet forside

Tema om løstansatte og selvstændige

Download magasin
Redaktørens kommentar

Månedens gang på #SoMe

Magisterbladet har været på nettet og bringer her højdepunkter fra forårets små og store retoriske kampe på de sociale medier.

Faste elementer

Mange løstansatte får hverken løn eller dagpenge

Mange løstansatte som tilkaldelærervikar Kathrine Maggie Mitchell Slettegaard har under corona­krisen mistet jobbet, men kan ikke få del i regeringens hjælpepakker. Atypisk ansatte er typisk svære at placere i én kasse og falder derfor nemt gennem sikkerhedsnettet, påpeger forsker.

Måling: Coronakrisen har især ramt små selvstændige og løstansatte

Små selvstændige og freelancere er ramt hårdest af coronakrisen, mens fastansatte, studerende og arbejdsløse er ramt mindst. Det mener borgerne ifølge en ny meningsmåling. Ikke underligt, for der har i medierne været meget stor fokus på især frisører og små restauranter, siger arbejdsmarkedsforsker.

Et halvt års indtægt er forsvundet

Med coronakrisen er et halvt års arbejde med ét blevet aflyst for arbejdsmiljøkonsulent Susi Trolle, som er selvstændig sammen med sin mand. Nu står de snart uden indtægt og er usikre på, om de kan få hjælp fra enten hjælpepakker eller dagpenge, uden at de er tvunget til at lukke deres livsværk. OPDATERET: Erhvervsstyrelsen har nu tildelt Susi Trolle og hendes mand kompensation for tabt indtægt.

Vi fulgte René Georg under corona: Han svingede mellem at give op og vild optimisme

Den selvstændige etnolog René Georg havde aldrig haft mere medvind i sit arbejdsliv, end lige før coronakrisen ramte. Men så tikkede aflysningerne ind, og den 31-årige magister har siden haft en gabende tom kalender – og ingen udsigt til at få del i statens hjælpepakker. Magisterbladet har fulgt René Georg gennem fire uger af krisen.

Tema om løstansatte og selvstændige

Coronaskattestigning deler vandene

44 procent af danskerne er ikke eller slet ikke parate til at samle regningen for coronakrisen op over skatten. Det overrasker KU-professor, at modstanden er så stor midt i en dyb krise.

Gallup-måling: Vi er blevet gladere for Zoom, fleksibilitet og hjemmearbejde

Danskere på arbejdsmarkedet har i stor stil taget godt imod de nye arbejdsformer, som har bredt sig under coronakrisen, viser Gallup-måling. Det er op til cheferne, om vi bare vender tilbage til business as usual, siger forskere.

Det har vi lært af coronakrisen: Hverdagen bliver ikke den samme

Farvel til de store kontorlandskaber og den klassiske 9-17-hverdag. Erfaringerne fra Covid-19 vil for fremtiden ændre akademikernes arbejdsliv. Det forudsiger eksperter, som Magisterbladet har talt med

Voldsomme begivenheder stiller nye krav til offentligt ansatte

Ansatte i kommuner og regioner skal indstille sig på en virkelighed, hvor flere uforudsete hændelser popper op med stor styrke og voldsomme konsekvenser – og kan forsvinde lige så pludseligt igen. Det vil påvirke både opgaver og arbejdsvilkår, siger professor, der forsker i turbulens.

Hurtig kommunal omstilling i blinde

Coronakrisen tvang medarbejderne i Slagelse Kommune til at agere i nuet og omstille sig i et tempo, ingen havde prøvet før. Direktionskonsulent David Thorning Christensen var en af dem, der brat måtte sadle om.

voldsomme begivenheder

Her er fem akademikere, hvis arbejde meget konkret er kommet til at handle om coronakrisen.

Corona kan skabe bedre forståelse for introverte

Normalt sætter samfundet ekstroverte karaktertræk over introverte karaktertræk hos både medarbejdere og ledere. Men coronakrisen kan ændre det billede, siger forfatter.

Antropologerne har smidt tropehjelmen og udskriver fakturaer

Før gik de rundt blandt indfødte i eksotiske lande. Nu studerer antropologer arbejdsgange i det danske sundhedsvæsen, digitale designprocesser og skriver regninger ud som businesskonsulenter.

KU søger hvid mand til topstilling inden for it

Ekskluderende og stereotypt. Sådan lyder kritikken af et stillingsopslag fra KU, der søger ny chef for it. Prorektor erkender, at ubevidste fordomme er svære at undgå, og at universitetet skal arbejde på at sikre større bredde i sine annoncefotos.

Flere kvinder bliver selvstændige sent i arbejdslivet

Andelen af 55-59-årige kvinder, der har selvstændig virksomhed, er vokset med 22 procent siden 2008. #MeToo har en del af æren for, at flere tager springet, siger ekspert. Samtidig er kvindelige seniorer nu stærkere på penge, netværk og uddannelse.

Topforskere: En eneste ferie på 12 år, og så blev han syg …

Grundforskning på topniveau forudsætter et internationalt nomadeliv med korttidsansættelser. De kollegiale fællesskaber fokuserer på excellente præstationer, men når karrieren ikke lykkes, så rammer usikkerheden og skammen den enkelte forsker hårdt, viser ny forskning.

Ny bog: DM har et historisk ansvar for prekariseringen på universiteterne

DM er medskyldig i prekariseringen af universiteterne i dag. DM afviste nemlig heltidsundervisningsassistenter under oliekrisen, og det trækker spor frem til i dag. Sådan lyder det i ny bog.

Professor i digital-læring om nyt krav på CBS: “Det er meget ambitiøst”

Fra september skal mindst 50 pct. af al undervisning på CBS leveres online, lyder et nyt krav, der endnu ikke har været forhandlet med de ansatte. Ekspert advarer.

Nyheder

Innovativt tjek af evnen til innovation

Af Rico Kongsager (lektor, ph.d.), Nina Baron (lektor, ph.d.) og Ann Kristina Mikkelsen Bojsen (lektor)

Lad os lære af kriser og garantere fremtiden for de unge i Europa

Af Kira Marie Peter-Hansen, medlem af Europa-Parlamentet for SF

Debat