Dansk Magisterforening

Karriere på hovedet

© Logo: DM Akademikerbladet

Del artikel:

I Karriere på hovedet stiller vi spørgsmål ved den traditionelle opfattelse af, hvad der er en god karriere.

Værten Lasse Højsgaard møder og taler med en række mennesker, der ud fra deres personlige erfaringer eller faglige viden kan tale med om karriere-begrebet.

Hvad vil vi opnå? Hvad skaber glæde eller frustration? Og er vi måske for fastlåste i vores opfattelse af, hvad arbejdslivet går ud på, og hvordan det bør indrettes?

Du kan høre afsnittene her eller finde og følge serien på Apple PodcastsGoogle PodcastsSpotifyPodcast Addict eller hvad du nu bruger af app til at høre lyd.

9. Sådan tager du den svære beslutning om et nyt arbejdsliv

Vi er opdraget til at tænke langsigtet om uddannelse og karriere, men måske skal vi tænke mere kortsigtet og tilpasse arbejdslivet løbende til den livsfase, vi er i. Sådan lyder et af rådene fra Anne Willemoes og Nana Christiansen, der selv har været igennem svære beslutningsprocesser og droppet gode faste jobs for at omlægge deres arbejdsliv.

8. Udlandsdansker - derfor skal du skabe din karriere i udlandet

Som dansk tilflytter i Berlin måtte Marianne Danling lære sproget og kulturen fra bunden, og det blev grundlaget for hendes arbejde som kulturrådgiver for store virksomheder. Og selv om mange ting fungerer bedre i Danmark, er det her, hun føler sig hjemme. ”Der er simpelthen plads til noget mere, og det kan jeg virkelig godt lide.”

7. Pauser i arbejdslivet - hvorfor vente til vi er gamle?

Helen Kobæk er tidligere topchef i en pensionskasse. Hun vil vende folkepensionen på hovedet, så vi kan bruge af den undervejs i livet til at holde pauser fra arbejdet. "Hvis en pensionsordning skal give mening hele livet, så skal det være noget, man kan bruge hele livet," siger hun.


6. 29 år samme sted - det er 'bare' et lønarbejde.

Kell Sønnichsen lader sig ikke stresse af forventningen om karriereudvikling og hyppige jobskifter, selv om han har været ansat på samme arbejdsplads i 29 år. ”Det er ikke i mit arbejde, jeg realiserer mig selv”, forklarer han i dette afsnit.


5. Camilla droppede EU-karriere for natur og bedre tid

Hverken Camilla Mikkelsen eller hendes kæreste vidste, hvad de skulle leve af, da de droppede deres EU-karrierer i Bruxelles og flyttede til en lille landsby på Samsø. De vidste kun, at de havde brug for en hverdag med natur og masser af tid.


4. De farlige karrieredrømme

Det kan være en hård landing, når store forventninger til karriere og arbejdsliv rammer virkeligheden, som aldrig er helt så rosenrød, som vi går og bilder hinanden ind. En "genre blottet for ærlighed" siger forfatteren Martin Ellermann, som har skrevet om i flere af sine romaner, i denne afsnit af Karriere på hovedet.


3. Få råd til en ny karriere

Arbejdslivet kommer til at have pauser og omstillinger, og så er det rart med en ’fuck you’-konto, der giver ro til at træffe de rigtige valg, fortæller Pernille Wahlgren i dette afsnit af 'Karriere på hovedet'. Med sine aktieinvesteringer i rygge kunne hun selv bryde med en karriere, der var gået i stå.


2. Fra topchef til taxachauffør

I dette afsnit af Karriere på hovedet møder vi Jesper Grunwald, der har haft en flot chef-karriere i DR, men som i dag er taxachauffør. Hør Jesper fortælle om sin op- og nedtur, og om at kunne finde glæde og værdi i sit arbejde - både som chef og som taxachauffør.


1. Hvad er meningsfuldt arbejde?
 

I første afsnit af Karriere på hovedet møder vi Inger-Lise Vandal Pedersen, der forsker i eksistentiel karrierevejledning og som beskæftiger sig med spørgsmålet: Hvad er det, der skaber mening i vores arbejdsliv. Og et af hendes svar er, at mening simpelthen er noget, der opstår, når vi bliver optagede af det, vi laver. Til gengæld bliver arbejdet meningsløst, når det kommer i konflikt med vores personlige værdier.

}