Spring menu over
Dansk Magisterforening

Appel før megafusion: “Det er medarbejderne, der er eksperter”

“Det bliver det afgørende, at kommunikationen bliver klar og helt tydelig, og at en køreplan bliver meldt ud hurtigst muligt på begge erhvervsakademier, så snart den endelige godkendelse af fusionen er på plads,” siger Lau Sommerfeldt, der er lektor på KEA’s multimedieuddannelse og tillidsrepræsentant for 35 undervisere.  Foto: Cphbusiness

Del artikel:

“Vi skal være medskabende, hvis fusionen skal blive en succes,” siger tillidsrepræsentanter på KEA og Cphbusiness før fusionen af de to institutioner, der berører op mod 1.000 medarbejdere.

Hverken underviserne eller de administrativt ansatte på Københavns Erhvervsakademi (KEA) og Cphbusiness havde set det komme, da de to erhvervsakademiers bestyrelser behandlede og godkendte planerne om en fusion lige før sommerferien.

Går det som forventet – der mangler endeligt grønt lys fra uddannelses- og forskningsministeren – så vil et nyt akademi med op mod 1.000 ansatte og 11.000-12.000 studerende på 66 uddannelser se dagens lys juli 2025.

Men selv om ideen om en sammenlægning møder generel opbakning, så holder medarbejderne også vejret lige nu.

Det fortæller Annette Larsen, der er lektor og tillidsrepræsentant for cirka 60 undervisere på Cphbusiness i Nansensgade i København.

Hun ser frem til, at planerne forhåbentlig snart bliver konkretiseret.

“Den formelle liste med aftaler, der skal være på plads inden en virksomhedsoverdragelse, er lang. Samtidig gør vi os mange tanker.

Det værste, der kan ske, er, at vi vil opleve mere top-down-styring, mere diktat og mindre medarbejderindflydelse, når vi bliver dobbelt så store,” siger Annette Larsen.

Fakta om KEA OG Cphbusiness

KEA har 465 ansatte, Cphbusiness har 458 ansatte.

Tilsammen udbyder de to erhvervsakademiker 41 fuldtidsuddannelser og 25 deltidsuddannelser.

Tilsammen har de to akademier 11.293 studerende.

Efter en fusion vil den københavnske uddannelsesinstitution være den niendestørste i landet.

KEA bor i dag på fem forskellige adresser, Cphbusiness råder over seks lokationer.

Erhvervsakademierne er i dag til stede i Storkøbenhavn, Hillerød og på Bornholm.

Overlap og stordriftsfordele

Ifølge Lau Sommerfeldt, der er lektor på KEA’s multimedieuddannelse og tillidsrepræsentant for 35 undervisere, er der tre områder, som vil kræve særlig opmærksomhed i den forestående fusionsproces.
“Dels er der fire uddannelser inden for it, hvor der er overlap imellem de to akademiers udbud. Heldigvis er der også stor søgning begge steder. Dels er der to kursusafdelinger, der skal til at arbejde sammen. Og endelig vil især de administrative medarbejdere kigge med lidt større bekymring på, om der med stordriften også følger planer om noget optimering,” siger Lau Sommerfeldt.

Generelt er de kolleger, han er i tæt kontakt med, fortrøstningsfulde. De kan se gode perspektiver i fusionsplanerne.

“Der vil være noget godt at hente, hvis man kan tage best practice med videre fra de to akademier og skabe nogle endnu stærkere faglige miljøer. Men det vil kræve en åben, tillidsfuld og inddragende proces frem mod næste sommer, hvis medarbejderne skal 100 procent om bord,” siger Lau Sommerfeldt.

Hvad med mit job? Hvem bliver min chef?

Også de administrativt ansatte akademikere i Cphbusiness ser frem til, at de mange spekulationer og brede udmeldinger bliver afløst af en mere håndgribelig plan for fusionsprocessen. Sådan lyder det fra Anders Molls Axelsen, der er kommunikationskonsulent og tillidsrepræsentant. Sammen med en anden repræsenterer han cirka 50 administrative kolleger.

“I starten tænker vi hver især mest på det helt nære. Hvordan vil en sammenlægning påvirke mit job, hvem bliver min nye chef, hvor kommer jeg til at sidde og så videre? Så vi glæder os til at se skelettet af det nye erhvervsakademi på skrift,” siger han.

Kollegerne har primært reageret positivt på den potentielle fusion, men de er også spændte.

Det er guld, man ikke må smide på gaden, at de ansatte er engagerede og klar til at bidrage

Anders Molls Axelsen, kommunikationskonsulent og tillidsrepræsentant, Cphbusiness

“Og det er guld, man ikke må smide på gaden, at de ansatte er engagerede og klar til at bidrage. Det er jo os, der er eksperter på hvert vores lille hjørne af organisationen, så vi både tror på og forventer at blive inddraget i de beslutninger, der kommer til at påvirke vores dagligdag,” siger Anders Molls Axelsen.

Kommunikationskonsulenten kender godt alle de argumenter for en fusion, som rektorer og bestyrelsesformænd har fremført: At et større erhvervsakademi bliver et plus for erhvervslivet, for de studerende og for sektorens løftekraft i forhold til den politiske interessevaretagelse.

Men medarbejderne skal også kunne se, at det bliver fedt, påpeger han.

“Kulturen i Cphbusiness er kendetegnet ved stor frihed, stor tillid, stor tryghed og stor fleksibilitet. Det sætter medarbejderne pris på, og det skaber arbejdsglæde. Derfor er det afgørende, at den kultur også kommer til at præge den nye organisation,” siger Anders Molls Axelsen.

Uro kan ikke undgås

Samme overvejelser gør Lau Sommerfeldt på KEA sig. I udgangspunktet er samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i KEA kendetegnet ved en stor grad af tillid.

“Alligevel kan det ikke undgås, at der følger lidt uro med, når man præsenterer en så omfattende fusionsplan, som ingen har kunnet forberede sig på. Derfor bliver det afgørende, at kommunikationen bliver klar og helt tydelig, og at en køreplan bliver meldt ud hurtigst muligt på begge erhvervsakademier, så snart den endelige godkendelse af fusionen er på plads,” understreger Lau Sommerfeldt.

Øverst på Annette Larsens to do-liste står at få aftaler på plads om arbejdstid, regler for hjemmearbejdsdage og frokost, medarbejdertelefoner og opkoblinger og om de mere uformelle aftaler, som for eksempel fri på grundlovsdag og lignende. Hun nævner også, at Cphbusiness i modsætning til KEA har åben løn, så alle ved, hvad kollegerne tjener.

Fusionen bliver kun en succes, hvis de centrale samarbejdsudvalg, som skabes på tværs af den nye organisation, sikrer en inddragelse af både undervisere, administrativt ansatte og servicemedarbejdere, fremfører lektoren.

“Vi skal også sikre, at der ikke opstår den vildfarelse, at vi kan skabe en fælleskultur gennem aktiviteter som for eksempel en julefrokost for op mod 1.000 medarbejdere eller en ryste sammen-dag, hvor vi drøner rundt i svanevandcykler på søerne,” siger Annette Larsen.

“Kultur er en dynamisk størrelse. Og vores identitet er stærkt knyttet til vores uddannelser og en bevidsthed om vores samfundsopgave.

Fællesskabet vokser frem over tid på arbejdspladser, som er spændende, hvor strukturerne ikke er stopklodser, men til gavn for opgaveløsningen. Og hvor de ansatte er medskabende.”