Vi skal have barsel til mænd - ikke kun øremærket forældreorlov
© Unsplash
Lotte Lauritzen er tillidsrepræsentant på Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet
Jeg har altid været af den opfattelse, at barselsorloven er helt central for mere kønslighed i hjemmet, men så sandelig også i forhold til løn og karriere på arbejdsmarkedet. Derfor kunne jeg ikke få hænderne ned, da EU-direktivet om øremærket barsel til mænd blev vedtaget, og da den danske regering annoncerede, at den ikke ville søge om dispensation. Men jeg blev slemt skuffet, da jeg i oktober-udgaven af Magisterbladet læste ligestillingsminister Mogens Jensens (MJ) syn på sagen.
I mine øjne er det reelt gået tilbage med ligestillingen i forbindelse med barsel, siden jeg fik børn for 20 år siden. Dengang var barselsorloven i alles bevidsthed ca. ½ år, som man evt. forlængede med lidt forældreorlov, indtil barnet fik vuggestueplads, eller man fik etableret en privat dagplejeordning med kommunal støtte. Hvis man spørger unge kvinder nu, så siger de, at de har 1 års barselsorlov, for de skelner ikke mellem barsel og forældreorlov på dagpenge – og MJ begår samme fejl.
Det er min erfaring fra universitetet, at kvinder normalt er på orlov ca. 1 år i forbindelse med barsel, mens alle statistikker viser, at det går meget langsomt fremad, i forhold til hvor meget orlov mænd holder. Et af problemerne, som MJ nævner, er, at kvinderne ikke vil afgive orlov til faren, men noget andet er, at forældreorloven er på dagpenge, og at det typisk er dyrere for familien, hvis manden med den gennemsnitligt højere løn holder forældreorlov. Den lønmæssige kønsulighed på arbejdsmarkedet er derfor i praksis en ond spiral.
MJ siger derefter, at fremgangen i ligestilling i forhold til barsel i de andre nordiske lande skyldes, at de har lagt øremærket barsel til mænd oven i den eksisterende orlov for kvinder. Jeg er meget enig i denne win-win-tilgang. Dog er det, som regeringen påtænker, kun, at de nuværende 32 ugers forældreorlov med dagpenge skal deles 50:50 mellem faren og moren, men modellen foreskriver, at forældrene frit kan overføre de 8 af deres 16 uger til den anden part.
Reelt er det, som regeringen lægger op til, altså ikke øremærket barsel med fuld løn til mænd ud over de nuværende 2 ugers fædreorlov. Muligheden for nogle ekstra ugers dagpengebetalt forældreorlov er selvfølgelig ikke at kimse ad, men udspillet er efter min mening ikke noget, der vil bidrage væsentligt til mere ligestilling. Lur mig, om ikke kvinderne fortsætter med at tage broderparten af orloven.
Der vil ifølge MJ ikke blive implementeret nogle ændringer på området før efter de kommende OK-forhandlinger. Jeg vil opfordre til, at DM udnytter de positive vinde på ligestillingsområdet og arbejder på en reel udvikling af mændenes rettigheder i forhold til deres børn og kvindernes forhold på arbejdsmarkedet.