Kender du typen? Her er fire måder, du kan være en hybrid medarbejder på
Torbien Wiese har i 25 år arbejdet med forandringsprocesser, stress, ledelse og arbejdsglæde.
Måske er du mest en af de fire, en blanding eller en helt femte type. Det vigtige er at vurdere den effekt, du eller din overvejende type har på arbejdet, skriver Torben Wiese i dette indlæg.
Dette er et debatindlæg. Teksten er udtryk for forfatterens egen holdning.
Mange af os har med de nye hybride muligheder udviklet os til en variant af os selv, som vi ikke havde set komme og måske endda en ny type.
Vi befinder os hver især sikkert ganske godt i den nye ”type”, vi er, men måske har den også mulige konsekvenser. Beskrivelserne her viser fire arketypers typiske træk og giver et overblik over nogle af de muligheder og udfordringer, forskellig forvaltning af det hybride arbejdsliv giver.
I beskrivelserne er alle fire typer i udgangspunktet lige dygtige og får udført deres faktiske faglige arbejdsopgaver. Beskrivelsen går således mere på, hvordan forvaltningen af hybride arbejdsliv påvirker den enkeltes privatliv og arbejdsliv, samt hvordan typen påvirker og bidrager til arbejdspladsen. Eller ikke.
1. Fællesskaberen
Hun er absolut engageret i det fysiske samvær. Vil hellere komme ind end være hjemme og har kun to til tre hybride hjemmedage om måneden. Hun kender til mulighederne i et team, der kender hinanden godt, elsker gode grin og at have noget sjovt at fortælle, når hun kommer hjem.
Hun sætter pris på at gøre sig klar og komme ud af hjemmet om morgenen, få noget luft og lys, få rørt sig og få nogle indtryk fra verden omkring sig. Hun sætter pris på de impulser, hun får i løbet af dagen til brug både arbejdsmæssigt og personligt.
Sammenholderen er en holdspiller, hun vidensdeler kultur, værdier og arbejdspladsens historier. Hun kan godt lide at tale sammen og ikke kun skrive beskeder. Man hører hende tit sige ting som: ”Jeg hørte lige, at du talte med kunde Y” eller ”med Susan fra regnskab”. ”Er der noget, jeg kan gøre?”
Hun har måske også en anciennitet over det gennemsnitlige, eller hun får det med tiden.
Arbejdet er ikke bare noget, der skal overstås, og hun giver den gerne en ekstra skalle på kontoret ved spidsbelastninger og er så til gengæld god til at holde fri, når hun er hjemme privat. Hun deltager helt sikkert i julefrokost og sommerfest, og man vil savne hende, hvis hun en dag rejser.
2. Silobestyreren
Arbejder på distancen mindre end halvdelen af arbejdsdagene. Det vil sige en til to arbejdsdage om ugen. Han har måske ikke helt kunnet slippe friheden, der lå i at være hjemme under corona, så nogle gange lidt flere dage, men aldrig færre.
Uanset (gode) grunde gør de begrænsede antal timer på kontoret, at han har reduceret tid til at netværke, være social på tværs af organisationen og vidensdele.
Han fokuserer derfor mest på afdelingen og/eller teamet. Her går han ugentligt glip af sjov, spontane grin, fejringer og måske en spændende ny opgave eller mulighed de dage, han ikke er der. Han deler mindre af sig selv, har en øget privatsfære og en begyndende følelsesmæssig isolation.
Han ved mindre om kollegerne, og når han er inde, har han ekstra travlt, fordi ”alle” lige har noget, de skal tale med ham om, nu hvor han endelig er inde, og så går tiden med de faglige opgaver. Teamets viden og stemning bevares således som i en silo og reducerer muligheden for, at andre kan tage over eller hjælpe til, og der kommer heller ikke megen viden ind den anden vej.
Det påvirker desuden ideudviklingen, at de forskellige kompetencer ikke mikses så tit, og kunder eller borgere kan måske mærke en begyndende dårligere personlig service.
3. Huleboeren
Er i det store og hele usynlig over for teamet og organisationen i øvrigt. Hun arbejder hjemmefra mere end halvdelen af arbejdsdagene og i hver uge. Det vil sige tre til fem dage om ugen. Hun kan også finde på at arbejde på distancen i to uger i træk og så næsten ikke orke at komme ind, da alle spørger, om der er noget galt?
Det passer måske godt med hendes liv nu og her, måske er hun også introvert, siger hun til sig selv, så det er fint. Julefrokosten melder hun afbud til, fordi det vil være som at komme til en fest, hvor man ingen kender.
På os andre kan det virke, som om hun kun er der for lønnens skyld, og i princippet kunne hun lige så godt arbejde i en anden virksomheds økonomiafdeling, da hun mest er derhjemme.
Der er ikke meget lim i denne type. Hun er sværere at lede godt, og det kan medføre, at hun ikke føler sig set. Hun går glip af sjov, kage, spontane gåture, fællesskab til frokost, ny viden, inspiration, en invitation til en privat fest og mødet med nye mennesker. Men det passer hende måske fint, da hun jo er god til at være alene.
4. Nomaden
Nomaden arbejder fra forskellige lokationer som caféer, delekontorer ude i byen eller fra udlandet. Oprindeligt var nomader på evig rejse for at finde nye ressourcer som føde, vand eller græsningsområder. I dag er det økonomi og opgaver.
Han trives med fleksibiliteten i det fuldt hybride arbejdsliv og har intet fast arbejdssted. Han er aldrig inde og inviteres heller ikke med til fester og andre sociale arrangementer.
Han risikerer at ende uden de store relationer i sit liv, hvis han ikke er god til at kompensere med socialt samvær uden for arbejdet. Han er tilpasningsdygtig og elsker friheden, men kan nogle gange opleve en mangel på tilhørsforhold, hvilket kan påvirke teamdynamikken.
Han bidrager ikke meget til stemning, udvikling og vidensdeling. Han har en specialiseret viden og kan nemt udskiftes. Han er den mest isolerede hybride type. Er måske eksportmedarbejder, salgsingeniør, international specialist og måske selvstændig og hyret ind til lejligheden.
Hvordan tror du, at din hybride type påvirker dine kolleger og arbejdspladsens kultur?
Er det muligt at skifte mellem typerne i løbet af sin karriere, og hvilken type kunne du forestille dig at blive?
Teksten er et uddrag fra bogen ”Hjem, kære arbejde” som udkom tidligere på foråret.
Torben Wiese
Har i 25 år arbejdet med forandringsprocesser, stress, ledelse og arbejdsglæde. Har også skrevet "Bøj fisken mens den er frisk – lev i nuet og nå større mål" samt "Bryd vanen og nå dine mål" der er solgt i 50.000 eksemplarer. Han er desuden vært på podcasten ”Torben & Foredragsholderne”.