Dansk Magisterforening

Nyuddannede akademikere: Afskaf det meningsløse jobsøgningsbureaukrati

Jobcenter København

I efteråret 2021 kom det frem, at i København har ikke henvist én eneste ledig til et job i to år. Når man presses af systemet til at skulle søge jobs for at modtage dagpenge, er det ikke lysten, der driver værket, lyder det fra nyuddannede akademikere. © Foto: Mathias Eis, Ritzau Scanpix

Debat
Af LONA - Landsorganisationen for Nyuddannede Akademikere
Del artikel:

SERIE: Landsorganisationen for Nyuddannede Akademikere (LONA) sætter fokus på mistrivsel blandt nyuddannede akademikere og kommer med en række anbefalinger til forbedringer. Tredje anbefaling i serien lyder, at vi skal væk fra kontrollen og overvågningen af den jobsøgende.

Beskæftigelsessystemet opleves af mange ledige, som at blive brudt ned. Det fremgår af en række beretninger fra nyuddannede akademikere.

Den oplevelse skyldes, at der skal søges to jobs om ugen. Og at det kontrolleres, om ledige er aktivt jobsøgende, hvilket til tider kan være demotiverende, hvis der ingen stillinger er at søge som matcher ens profil, interesse og niveauet af erhvervserfaring.

Disse beretninger fremgår den store trivselsrapport 2021 fra Landsorganisationen for Nyuddannede Akademikere (LONA), som udkom i februar måned 2021.

Her fremgår det, at ledige nyuddannede akademikere mistrives i stor stil. Ifølge rapporten har ikke mindre end 97 procent af respondenterne i større eller mindre grad følt, at deres mentale trivsel er blevet forværret under deres ledighedsperiode.

Når man presses til at skulle søge jobs for at modtage dagpenge, er det ikke lysten, der driver værket

Umyndiggørende at søge jobs, man ikke har interesse i

Udover de arbitrære krav om at søge 2 opslåede fuldtidsstillinger om ugen forventer nogle jobcentermedarbejdere også, at man er aktiv på LinkedIn hver dag og kontakter 20 virksomheder om ugen.

Det er i forvejen en stor stressfaktor at stå udenfor arbejdsmarkedet, når man bare gerne vil have sine kompetencer i spil og være en del af et arbejdsfællesskab. Når man presses til at skulle søge jobs for at modtage dagpenge, er det ikke lysten, der driver værket. Og det kan opleves som umyndiggørende at blive tvunget til at søge job, man reelt ikke er interesseret i.

Udover, at ‘jobsøgningsgryden’ skal holdes i kog, skal nyuddannede samtidigt også indsamle mere erhvervserfaring.

De skal nemlig søge både jobs og have samtaler med jobcentrene, selvom de er i virksomhedspraktik eller i løntilskud.

I bureaukratiet tæller disse stillinger nemlig ikke som arbejde, på trods af at de ofte foregår på lignende vilkår som almindelige ansættelser i forhold til arbejdstider på 37 timer om ugen.

Det meningsløse bureaukrati er både meningsløst for den enkelte frustrerede jobsøgende, medarbejderen på jobcentret og virksomhederne

I LONA anbefaler vi, at kravet om at søge to stillinger om ugen samt de utallige møder med jobcentrene for at kontrollere, om folk er aktivt jobsøgende erstattes med mere relevante initiativer.

Der skal være fokus på den enkeltes mulighed for at komme tættere på jobbet fx ved at sætte de nyuddannede i forbindelse med virksomheder, som kan bruge deres kompetencer.

Indsatser bør udvikles ud fra, hvad der reelt kan gøres for at få nyuddannede videre ved hjælp af tilbud om kurser og kompetenceudvikling.

Det meningsløse bureaukrati er både meningsløst for den enkelte frustrerede jobsøgende, medarbejderen på jobcentret og virksomhederne.

Sidstnævnte, fordi de skal frasortere mange jobansøgninger, hvor ansøgeren ikke har været motiveret til jobbet, men blot har skullet opfylde sin jobsøgningskvote.

Vi er nødt til at komme væk fra den overdrevne kontrol, for den smitter af på jobsøgningen. Den nyuddannede skal mødes med respekt, tillid og forståelse for den situation, man som nyuddannet står i. Og interaktionen mellem jobkonsulenten og den nyuddannede skal være mere ligeværdig.

Et mindre bureaukratisk system kan være vejen til større trivsel blandt nyuddannede akademikere.

Debatserie om mistrivsel blandt nyuddannede akademikere

LONA (Landsorganisationen for Nyuddannede Akademikere)

Udgav den 20. februar 202 den store trivselsrapport 2021, hvor det fremgår, at ledige nyuddannede akademikere mistrives i stor stil.

Ifølge rapporten har ikke mindre end 97 procent af respondenterne i større eller mindre grad følt, at deres mentale trivsel er blevet forværret under deres ledighedsperiode.

I denne debatserie vil vi kigge på, hvad mistrivslen ifølge gruppen selv skyldes. Og vi vil komme med politiske løsningsforslag til, hvordan trivslen blandt nyuddannede akademikere kan forbedres.