Dansk Magisterforening

Stor debat ved Pensionistsektionens medlemsmøde 2019: Frivilligt arbejde?

© Foto; Kane Reinholdtsen\Unsplash

Del artikel:

Stor debat ved Pensionistsektionens medlemsmøde 2019, som blev afholdt i Centralværkstedet i Aarhus. Inge Lise Vadont er formand for Pensionistsektionen.

Det er forholdsvis let at komme til Centralværkstedet i Aarhus, hvor pensionistsektionen den 9. oktober 2019 holdt det årlige medlemsmøde. Konferencecentret, Centralværkstedet, ligger tæt på Aarhus Banegård og Bruuns Galleri, et stort shopping­center.

Nu er Jernbaneværkstedet, som Centralværkstedet blev kaldt i 1862, blevet forvandlet til et oplevelsescenter, hvor billederne på væggene i værkstederne minder gæsterne om, at værkstedet engang var en stor, kold hal, hvor der blev banket rust, og hvor lyden af hvinende toghjul skar i ørene. Da deltagerne dukkede op i Smedien, som er en del af Centralværkstedet, var de skingre lyde skiftet ud med musik, som strømmede ud af højttalerne. Overalt i hallen lyste store, hvide stearinlys rummet op. I nogle historiske rammer var scenen for Pensionistsektionens årlige medlemsmøde således sat.

Under beretningen lyttede deltagerne interesseret til, hvordan den nye struktur i Dansk Magisterforening giver medlemmerne mulighed for at indgå i netværk og interessefællesskaber, altså ud over de fællesskaber, som Pensionistsektionen allerede har skabt rundtomkring i Danmark: Region Nordjylland, Region Midtjylland, Region Fyn og endelig Region Østdanmark. Netværk, hvor medlemmerne kan udveksle erfaringer og ideer i faglige fællesskaber.

Mens livet uden for de historiske rammer var i fuld gang, blev medlemsmødet rundet af med et oplæg om fordomme om at blive ældre og om at skifte arbejdslivet ud med pensionistlivet. Per K. Larsen, formand for Danske Seniorer, lagde op til, at der er mange muligheder i det ulønnede arbejdsliv. Dette synspunkt skabte en livlig debat om at gå ind i frivilligt arbejde versus lønnet arbejde. Nogle mente, at alt arbejde skal aflønnes – også frivilligt arbejde. Det er kun humanister, der påtager sig frivilligt arbejde, mente en deltager ved mødet. Hun stillede også spørgsmålet: Mon VVS’eren eller kirurgen laver frivilligt arbejde? Svaret er nok, at det gør de ikke!

De fleste pensionister vil gerne yde, ikke kun nyde, mener Per K. Larsen. Statistikken viser da også, at det frivillige bidrag til samfundet i form af ressourcestærke seniorer, som passer deres syge børnebørn, sparer virksomhederne for 450.000 fraværsdage. Det svarer til en årlig besparelse på 850 mio. kr. ifølge Frivillighedsrapporten 2016-2018.

Medlemsmødet i Aarhus sluttede med en god historie fra det virkelige liv, hvor ressourcestærke pensionister viser, hvordan de kan være med til at spare penge og ændre på tingenes tilstand! Danske Seniorer har fx været med til at afskaffe lægetjekket i forbindelse med fornyelse af kørekortet ved 70 år. Det kostede ca. 120 mio. kr. om året. Lægetjekket er uden betydning for trafiksikkerheden, understregede Per K. Larsen, og så er det dyrt for de ældre. Det er ikke mindst spild af lægernes tid. Det bør derfor ikke være alderen, som er afgørende for, om man skal til lægetjek. Det er sygdom etc., der er afgørende, mener Per K. Larsen.

Det er kun fordomme, som sætter grænser for, hvad seniorerne kan!

Bestyrelsen i Pensionistsektionen glæder sig til medlemsmødet i København i 2020!