Dansk Magisterforening

Debat: Stop barrierer for arbejdsmarkeds­integration

© Jacob Nielsen

Af Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening, og Bjarke Friborg, medlem af Hovedbestyrelsen og formand for Arbejdsmarkeds-udvalget i Dansk Magisterforening
Del artikel:

Regeringens skatteaftale vil gøre mange udlændinges arbejdsløshedsforsikring værdiløs, og det vil få færre udlændinge til at melde sig ind i en a-kasse og flere til at melde sig ud, skriver Camilla Gregersen og Bjarke Friborg.

Der er mangel på specialiseret arbejdskraft inden for en række brancher i Danmark. Erhvervslivet råber på arbejdskraften og analyser har vist, hvordan kvalificeret udenlandsk arbejdskraft også udefra EU bidrager til vækst og skattebetaling i Danmark. Det er i samfundets interesse at integrere denne udenlandske arbejdskraft mest muligt i det danske arbejdsmarked med de ordninger, der hører med, så vi understøtter deres ønske om at blive i. Medlemskab af a-kasse og fagforening er vigtigt i denne sammenhæng.

I Dansk Magisterforening har vi de sidste år fået flere og flere medlemmer fra udlandet, bl.a. biokemikere, it-professionelle, forskere og andre højtuddannede. De ser værdien i både fagforening og a-kasse, som hver dag bidrager til at skabe det relativt trygge og fleksible arbejdsmarkedet vi kender.

LÆS OGSÅ: "Skatteaftale straffer akademikere, der rejser ud"


Derfor er det ærgerligt, at den nye skatteaftale mellem regeringen og DF, hvis den bliver vedtaget, vil gøre mange udlændinges arbejdsløshedsforsikring værdiløs, selv efter flere års medlemskab og beskæftigelse. Den nye aftale indeholder nemlig et opholdskrav for ret til arbejdsløshedsdagpenge, som betyder, at medlemmer af en a-kasse fremover skal have opholdt sig i Danmark eller et andet EU/EØS-land i sammenlagt syv år inden for de seneste otte år for at kunne få ret til dagpenge. Væk er forsikring for amerikanere, indere, australiere, kinesere, der har arbejdet i Danmark. Denne unødvendige regel opstiller en barriere for vores arbejdsmarkedsintegration, som ikke gavner hverken ansatte eller arbejdspladser.

Aftalen vil forringe dagpengesystemet for mange og vil betyde, at færre udlændinge melder sig ind i a-kasse, og at flere vil melde sig ud. Og ikke mindst sender aftalen et rigtigt uheldigt signal til vores udenlandske kolleger om, at de grundlæggende er uønsket. Det er ikke et klogt signal at sende til et internationalt arbejdsmarked.