Spring menu over
Dansk Magisterforening

Diversitet drejer sig ikke kun om køn: Sådan skaber du plads til både forældre og medarbejdere uden børn

Det kan give arbejdsmæssige udfordringer (og gevinster), når kollegaer har forskellige livssituationer, for eksempel når nogle er forældre, og nogle ikke er. Det handler dette afsnit af 'Ha' en god dag skat' om. Medvirkende: En organisationspsykolog, to tidligere kollegaer (en med og en uden børn) og en vært. © Foto: Privat

Podcast
Del artikel:

Organisationspsykolog Rikke Pabian kommer i podcasten ’Ha’ en god dag skat’ med gode råd til, hvordan man undgår irritation over, at kollegaen ikke arbejder på helt samme måde – og tidspunkt – som dig.

Tjekker du ud fra arbejdet klokken 15 for at hente børn, så har du måske dårlig samvittighed over, at du ikke kan blive og aflaste dine kollegaer.

Modtager du sent om aftenen en mail fra en af de småbørnsforældre, der er tjekket ud tidligt og stemplet ind igen, efter børnene er lagt i seng, så føler du dig måske forpligtet til at svare, selv om du egentlig har lagt en fuld arbejdsdag på kontoret.

Uanset om du er forælder eller ej, så kan du blive ramt af dårlig samvittighed over for dine kollegaer.

Så hvordan håndterer man lige det på en arbejdsplads?

Det er et fælles ansvar, mener Rikke Pabian, der er psykolog med speciale i arbejds- og organisationspsykologi og ansat i rådgivningshuset Joblife.

”Der er mange forskellige måder at arbejde på. Derfor bør alle i afdelingen være med til at finde en løsning på, hvordan arbejdet indrettes bedst. En af vores kæpheste i Joblife er, at godt arbejdsmiljø altid kræver samarbejde,” siger Rikke Pabian.

De arbejdsgivere, der gør det godt, sørger både for at sætte rammerne, og for at levereglerne bliver overholdt

Rikke Pabian

”Men der er ledelsen, der skal tage initiativ til den snak om, hvordan arbejdet skal indrettes,” understreger hun i Akademikerbladets podcast ’Ha’ en god dag skat’.

Rikke Pabian understreger vigtigheden af, at der bliver lavet et fælles sæt spilleregler for netop at undgå en situation, hvor kollegaer uden børn bliver irriteret over, at småbørnsforældre går tidligt, og så småbørnsforældre ikke går rundt med en konstant følelse af, at de ikke lægger lige så mange timer på arbejdet, som kollegaer uden institutionsbagkant gør.

”Det bør prioriteres helt oppe ved siden af kerneopgaverne. Man kan ikke nøjes med at prioritere forholdet til kunderne. En virksomhed skal også prioritere den interne relation, og det bliver man aldrig færdig med at gøre,” siger Joblife-psykologen.

Caroline Cecilie Olesen

Ha' en god dag, skat

Får du nogle gange ondt i maven, når du henter dit barn efter klokken 16? Men også når du smutter tidligere fra jobbet for at nå det hele?

I ’Ha’ en god dag skat’ gør Caroline Cecilie Olesen sit bedste for at fjerne alt, der hedder skam, skyld og skadelig selvkritik – både fra andre fuldtidsarbejdende småbørnsforældre og fra sig selv.

Find podcasten her, eller hvor du normalt hører dem.

Hvordan håndterer man det som arbejdsgiver?

”Det handler i bund og grund om ledelse, men det handler også om, at de, der skal løse opgaverne sammen, har de rigtige rammer til at gøre det i,” siger Rikke Pabian.

”Så de arbejdsgivere, der gør det godt, sørger både for at sætte rammerne, og for at levereglerne bliver overholdt”.

Når de leveregler - eller rammer - skal sættes, er det ifølge organisationspsykologen vigtigt at have en ting for øje, så der skabes plads til forskelligheder, og alle kompetencer bliver udnyttet.

"Vær opmærksomme på diversitet, og det drejer sig ikke kun om køn. Det drejer sig også om livssituation, hvad laver man i fritiden, hvad har man lavet før".

I podcasten har vært Caroline Cecilie Olesen også besøg af to tidligere kollegaer, en med børn og en uden, der taler om de arbejdsmæssige udfordringer, der er ved at have en arbejdsplads med mange forskellige livssituationer.