Spring menu over
Dansk Magisterforening

51-årige Rikke er forsøgt headhuntet flere gange: Jeg troede først, det var spam

51-årige Rikke V. Fryman blev headhuntet via LinkedIn. Det er der ekstra mange i hendes aldersgruppe, der er blevet.

Karriere
Del artikel:

Omkring hver tredje privatansatte akademiker er de seneste år forsøgt headhuntet til et nyt job, og det er især aldersgruppen i alderen 50-54 år, som boner ud. Den udvikling overrasker ekspert.

Det er enormt positivt at høre, at min aldersgruppe lader til at blive rekrutteret så flittigt.”

Rikke V. Fryman er lige fyldt 51 år og er uddannet kandidat i kommunikation fra Roskilde Universitet. Hun har to årtiers erfaring som både selvstændig og privatansat, senest i Medtech-branchen.

I starten af 2022 oplevede hun for første gang at blive headhuntet til et job. Det skete via en direkte henvendelse på LinkedIn fra den internationale virksomhed Agilent, der bedriver biovidenskabelig forskning samt producerer instrumenter til patientdiagnostik og kvalitetssikring af vand, fødevarer og lægemidler.

”I løbet af de sidste fire år har jeg nok fået 5-6 rekrutteringshenvendelser over LinkedIn. De første par stykker turde jeg ikke besvare, fordi jeg var usikker på om det var spam. Men denne gang gjorde jeg det, for der fulgte en kort beskrivelse af virksomhedens virke med,” fortæller hun.

Hver tredje DM’er headhuntes

  • 31 procent af DM’s privatansatte medlemmer er inden for det seneste år blevet forsøgt headhuntet mindst en gang.
  • Med en andel på 37 procent er det aldersgruppen 50-54-årige, der i højest grad oplever at blive headhuntet. Næstmest populære gruppe er 45-49-årige med en andel på 33 procent. Der ses et fald i andelen, der bliver headhuntet, over 55 år.
  • Det er i særdeleshed DM’s privatansatte i brancherne ”Farma, kemi og biotek”, ”Finans” samt ”IT og tele”, der inden for det seneste år er blevet tilbudt en ny stilling.

Rikke V. Fryman landede jobbet som global kommunikationsmanager i Agilent. Selvom hun aldrig havde oplevet at blive headhuntet før, så er denne oplevelse egentlig ikke så atypisk.

Hun er med sin uddannelse og alder nemlig blandt de mest attraktive akademikere for private virksomheder på det danske arbejdsmarked.

Bud efter næsten 4 ud af 10

En ny analyse blandt 2.226 privatansatte medlemmer i fagforbundet DM viser, at 31 procent eller knap hver tredje er blevet forsøgt headhuntet til et job i en privat virksomhed inden for det seneste år.

Og det er i særlig grad både mænd og kvinder i alderen til 50-55 år, som boner ud hos virksomhedernes headhuntere. For denne gruppe er 37 procent forsøgt headhuntet mindst én gang det seneste år.

Trenden har været, at ledighedskurven knækker ved 49-årsalderen, for der stiger risikoen for at blive ledig

Morten Ballisager

Tallene viser ifølge DM’s forperson, Camilla Gregersen, at akademikerne er eftertragtede på det private arbejdsmarked.

”Arbejdsgiverne har for alvor fået øjnene op for, hvor meget værdi vores medlemmer tilfører ude i virksomheder og organisationer, så nu mangler vi bare, at det går op for politikere og andre beslutningstagere, at akademikere bliver efterspurgt i stor stil.” 

Headhunting af akademikere topper i de tre brancher it, kemi og biovidenskab samt marketing, salg og PR. Men også finans og økonomi, forskning og konsulentarbejde boner ud.

Cv-banken på vej ud

At det især er de lidt ældre profiler, der bliver headhuntet, er en lidt overraskende, men også glædelig udvikling, fortæller Morten Ballisager, som er direktør i Konsulenthuset ballisager.

”Trenden har været, at ledighedskurven knækker ved 49-årsalderen, for der stiger risikoen for at blive ledig. Derfor er det ret interessant, at headhuntere også har fået en interesse i de lidt ældre profiler, som jo også typisk kommer med noget mere erfaring i bagagen,” siger Morten Ballisager.

LinkedIn har sprængt hele rekrutteringsmarkedet og punkteret cv-bankerne

Morten Ballisager

Konsulenthuset ballisager er aktuel med Rekrutteringsanalysen 2023, hvor danske virksomheder blandt andet spørges om, hvem og hvor de rekrutterer nye medarbejdere. Og ifølge Morten Ballisager er headhunting meget mere udbredt i dag og sker ikke mindst på LinkedIn.

”LinkedIn har sprængt hele rekrutteringsmarkedet og punkteret cv-bankerne. Der er ingen, som bruger en cv-bank mere, for de ligger nu frit tilgængeligt på LinkedIn.”  

Med LinkedIn kan virksomhederne nu selv headhunte, hvor det før især var en disciplin, som visse bureauer solgte.

”Desuden er manglen på arbejdskraft en krudttønde, der får virksomhederne selv til at prikke til relevante profiler for eksempel på LinkedIn og på den måde få processen hurtigere afsluttet - typisk over nogle uger,” siger Morten Ballisager.

LinkedIn har ikke toppet

Ifølge den seneste Rekrutteringsanalyse er netop LinkedIn næstefter opslåede stillinger danske virksomheders mest brugte rekrutteringskanal til at skaffe nye ansatte. Den udvikling vil fortsætte, spår Morten Ballisager.

”Vi har ikke set toppen på væksten for jobsøgning og rekruttering på LinkedIn endnu. Det er et godt sted at være for at få relevant og faglig information, og vi får også noget retur, fordi vi kan følge nogle spændende personer og virksomheder. Det giver derfor et frit rum og mere plads til headhunting.”

Alle aldersgrupper har noget at byde på, men min aldersgruppe har typisk et par årtiers erfaring inden for deres fag og er nu nået til et specialiseret niveau

Rikke V. Fryman

Er man nysgerrig på at få jobhenvendelser, så gælder det ifølge Morten Ballisager derfor også om at opdatere sin LinkedIn-profil.

”Det er en win-win at få et prik på skulderen, for man kan jo altid sige nej. For nogle grupper som for eksempel dygtige softwareteknikere kan det måske næsten være irriterende at få for mange henvendelser der. Men jeg synes, det er fedt, at vi har et transparent jobmarked, hvor arbejdsgiverne rækker ud efter arbejdstagerne.”

Men det betyder ifølge DM-forperson, Camilla Gregersen, også, at man skal være meget opmærksom på, at mange job fremover ikke bliver slået åbent op på hjemmesider.

”Derfor er det vigtigt at dyrke netværk og for eksempel danne relationer på LinkedIn, så man kan se, hvor der er åbninger,” forklarer Camilla Gregersen.

Kan gå all in

Rikke V. Fryman vendte i 2020 tilbage til Danmark med sin amerikanske mand og deres tre børn efter 15 år i USA.

Da Rikke modtog beskeden fra headhunteren i Agilent, var hun ikke jobsøgende, så hun havde ikke engang set jobannoncen. Men ordlyden fik hende til at læse videre.

Headhuntet på LinkedIn

Sådan lød den første besked til Rikke på LinkedIn, da hun blev headhuntet i februar 2022:

Hej Rikke

Jeg arbejder hos Agilent Technologies, hvor vi til dagligt beskæftiger os med at bekæmpe cancer og forbedre patienters’ livskvalitet. Jeg rekrutterer i øjeblikket på en stilling til vores kommunikationsafdeling som Global Communications Manager.

Du kan læse mere om stillingen her: https://bit.ly/3hpnA7v Hvis du er interesseret i at tage en snak, må du meget gerne uploade dit CV så kan jeg ringe dig op i løbet af ugen?

”Det pirrede min interesse, selvom jeg ikke kendte til Agilent Technologies. Jeg kunne dog hurtigt google mig til, at det er en stor virksomhed med 800 ansatte i Danmark og 18.000 på verdensplan,” fortæller hun.

Men hvorfor tror du, at netop din profil fangede headhunterens interesse?

”Alle aldersgrupper har noget at byde på, men min aldersgruppe har typisk et par årtiers erfaring inden for deres fag og er nu nået til et specialiseret niveau. Desuden skal jeg ikke længere passe et arbejde ind i et travlt og presset familieliv med børn. Mine tre børn er voksne, to flyttet hjemmefra samt en hjemmeboende 18-årig. Så nu har jeg bare tiden og lysten til at gå all in.”

I dag er hun langt mere positivt stemt over for rekruttering via LinkedIn.

”Jeg synes det er det bedste sted at rekruttere og blive rekrutteret. Der er alt information samlet, og man kan få en direkte linje til virksomheden.”

Rikke V. Fryman vil derfor heller ikke afvise, at hun kan blive headhuntet via LinkedIn igen.

”At have en direkte linje til den rekrutteringsansvarlige betyder, at man får mulighed for at få besvaret en masse spørgsmål og danne sig et langt bedre indtryk af stillingen. Dermed kan man bedre fornemme, om man kan se sig selv i rollen, og man sparer også en masse tid på ansøgning og samtaler til et job, der måske alligevel viser sig ikke at være et match.”