Dansk Magisterforening

Forsvarsakademiet i vælten: "Pludselig blev vi superrelevante"

Orlogskaptajn og militæranalytiker Anders Puck Nielsen er nr. 16 på Akademikerbladets nye opgørelse over de mest brugte ekspertkilder i medierne i 2022. © Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kommunikation Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Forskerne fra Forsvarsakademiet blev i 2022 efterspurgt af medierne i en grad, så tre analytikere endte på Akademikerbladets top 50 liste over de mest citerede ekspert-kilder. Studielektor og cand.mag. i russisk og polsk Claus Mathiesen er en af dem.

Hver uge, mens efterspørgslen på militæreksperter var på sit højeste i 2022, lagde Forsvarsakademiets pressekontor et skema ud på intra.

Her kunne akademiets forskere og undervisere se, hvornår blandt andre DR og TV2 planlagde programmer, som kaldte på militærfaglig ekspertise. Det gjaldt både liveudsendelser, debatprogrammer og særudsendelser som fx ’Krigens døgn’.

Skemaet er et godt eksempel på, hvordan Institutionen forsøgte at organisere sig i en tid med ekstraordinær efterspørgsel efter kilder med forstand på leopardkampvogne og troppebevægelser, militærstrategier samt russisk/ukrainske forhold.

Ifølge dekan Henrik Breitenbauch har Forsvarsakademiet en stor opgave i at organisere pressearbejdet, så det ikke kom til at stå i vejen for den daglige drift.

”I en tid med krig i Europa er det naturligt, at Forsvarsakademiets eksperter bidrager med analyse af begivenhederne - både overfor den brede befolkning, men også overfor beslutningstagerne. Indenfor rammerne af den normale drift med militær uddannelse skal vi også som offentlig myndighed tænke i, hvordan vi kan være relevante for Forsvaret og samfundet", forklarer Henrik Breitenbauch.

Russisk propaganda, medier og krigen i Ukraine

Information er et vigtigt værktøj i en krig. Rusland er kendt for at benytte sig af omfattende informationsmæssige midler i sin krigsførelse - især under den igangværende invasion af Ukraine. Disse midler omfatter strategisk desinformations- og propagandaindsats, nuanceret statskontrol med medierne samt systematisk undertrykkelse af kritiske stemmer.

I dette foredrag vil Valentyna Shapovalova, med udgangspunkt i sit Ph.D.-projekt, udfolde, hvordan krigen i Ukraine bliver fremstillet i de russiske statskontrollerede medier, med særlig fokus på aspekter som køn og seksualitet.

Tidspunkt: 3. maj 2023 16:00 - 17:00
Sted: Online
Tilmeldingsfrist: 2. maj 2023 - kl. 08:00
Gratis for alle 

Linedans med medierne

Ikke overraskende fylder krigen i Ukraine rigtig meget på Akademikerbladets top 50 listen over de meste citerede ekspertkilder i 2022.

Tre af Forsvarsakademiets kilder er med på listen. Det drejer sig om lektor Peter Viggo Jakobsen, Orlogskaptajn og militæranalytiker Anders Puck Nielsen samt studielektor Claus Mathiesen. Mathiesen er cand.mag. i polsk og russisk og en af kun fire på listen, der har en humanistisk uddannelse.

”Det er en linedans at være så meget i medierne og gøre det forsvarligt”, siger Claus Mathiesen.

Selvom den 67-årige studielektor i den grad fik sin ilddåb i medierne i 2014-15, da russerne annekterede Krim, har han aldrig oplevet en større efterspørgsel på sine analyser.

”Jeg er også tidligere forsvarsattaché for Ukraine, og derfor særligt efterspurgt i den aktuelle situation. Jeg har dog med glæde set, at flere andre nye forskere også er kommet på banen med bidrag til en forståelse for de kulturelle, religiøse, medie- og identitetsmæssige forhold, der har banet vej for krigen”, siger Claus Mathiesen.

God reklame for akademiet

Studielektoren syntes at Forsvarsakademiet var en anelse fodslæbende i forhold til at slippe sine eksperter løs tilbage i februar 2022, da de første russiske missiler begyndte at flyve ind over Kyiv.

”Men det lykkedes at finde melodien, og der bliver også udbetalt enkelte engangsvederlag for at påtage sig ekstraordinære arbejdsopgaver. Det er jo også god reklame for akademiet, at vi er her og der og allevegne”, siger Claus Mathiesen.

Dekan Henrik Breitenbauch er enig i, at det er både fedt og vigtigt at vise verden, hvad Forsvarsakademiet går og laver.

“Det med forsvar og militære forhold kunne indtil krigen brød ud virke lidt fjernt for den almindelige dansker. Men på en tragisk baggrund har vi i den grad vist, at Forsvarsakademiet er en superrelevant institution både for Forsvaret og for samfundet", siger dekanen.

}