Dansk Magisterforening

Mulige fyringer på CBS: Vil blive mødt med "dyb vrede"

”Det vil i særlig grad være erfarne forskere, der fratræder. At deres viden og ekspertise ikke længere vil være her, vil selvfølgelig have en negativ effekt”, mener AC’ernes VIP-fællestillidsrepræsentant. © Bjarke MacCarthy/CBS

Del artikel:

Ledelsen på CBS vil spare mellem 60 og 70 årsværk væk. For de videnskabeligt ansatte vil størstedelen ske gennem frivillige aftrædelser, vurderer TR.

Et sted mellem 60 og 70 årsværk.

Så mange vil ledelsen på CBS skære væk i løbet af efteråret. Der skal frem mod 2025 findes 55 mio. i besparelser, hvoraf de 45 vil blive sparet væk i lønninger – fordelt ligeligt mellem administration og videnskabeligt personale, lyder meldingen.

”Det er trist og meget beklageligt, at vi er nødsaget til at reducere i antallet af medarbejdere. Men vi har gjort alt, hvad vi kunne for at finde besparelserne andre steder”, udtaler rektor Nikolaj Malchow-Møller i en pressemeddelelse.

Det er stigende priser og voksende driftsudgifter, der ifølge CBS lægger pres på budgetterne. Samtidig betyder de stigende renter, at universitetet ikke kan optage lån i bygningerne i det omfang, der ellers var planlagt.

Akademikernes VIP-fællestillidsrepræsentant, Bersant Hobdari, fortæller, at besparelsen har været undervejs i noget tid, og at han er forstående over for, at den nuværende økonomiske situation ikke er holdbar. 

”Men jeg må sige, at jeg er overrasket over, at CBS har sat sig i den her position", siger han.

"Det er en institution, der burde have styr på forretning, så det ville ikke være urimeligt at forvente, at ledelsen havde forberedt sig bedre på, at det her scenarie kunne opstå”.

Ledelsen på CBS har meldt ud, at de så vidt muligt vil håndtere besparelserne gennem diverse afværgeforanstaltninger, men at afskedigelser ikke kan udelukkes. Processen gennemføres i løbet af efteråret og forventes afsluttet i oktober.

Jeg er overrasket over, at CBS har sat sig i den her position

Bersant Hobdari, fællestillidsrepræsentant

Rammer forskningen

Bersant Hobdari vurderer, at langt størstedelen af VIP-besparelsen – hvis ikke den hele – kan findes gennem frivillige aftrædelsesordninger.

”Jeg kan ikke garantere, at der ikke bliver tale om fyringer. Men vi har mange ansatte, der ikke er langt fra pensionsplanerne og derfor vil se den frivillige aftrædelsesordning som en fin mulighed. Når jeg snakker med de andre tillidsrepræsentanter, har jeg indtryk af, at den gruppe vil være tilstrækkelig stor”, siger han.

Han fortæller, at der endnu ikke har været møder med de ansatte om situationen, og at mange stadig er på ferie, men han forventer, at besparelserne vil blive mødt med ”dyb vrede”.

”Det er ikke mere end otte år siden, at vi stod i den samme situation. Økonomien lige nu er selvfølgelig en kombination af ledelsesbeslutninger og økonomiske omstændigheder, men mon ikke vreden bliver rettet mod ledelsen, der burde have forberedt sig på det her scenarie”.

Han forventer ikke, at øvelsen vil gå ud over kerneydelserne på CBS. Men de færre ansatte vil alligevel kunne mærkes på stedets forskningsområde.

”Det vil i særlig grad være erfarne forskere, der fratræder. At deres viden og ekspertise ikke længere vil være her, vil selvfølgelig have en negativ effekt”.