Dansk Magisterforening

Kunstmuseum: 'Frygtkultur, hemmelige møder, bagtalelse, mobning’

Nyt påbud fra Arbejdstilsynet er særligt alvorligt, mener professor. © Foto: Arken

Del artikel:

Kunstmuseet Arken har fået sin tredje påbud fra Arbejdstilsynet på tre måneder. Og det her er særligt alvorligt, siger ekspert.

Kunstmuseet Arken får nu sit tredje påbud fra Arbejdstilsynet på blot tre måneder.

Ifølge Arbejdstilsynet er de ansatte i fare for at udvikle stress og stress-relaterede sygdomme som angst, depression og hjertekarsygdomme samt i nogle tilfælde posttraumatisk belastningsreaktion (ptsd).   

Det fortæller Politiken, som har fået aktindsigt i påbuddet.

Professor og arbejdsmiljøforsker Peter Hasle, Aalborg Universitet, betegner det nye påbud som meget alvorligt.

”Det er sjældent, at Arbejdstilsynet refererer til risikoen for, at ansatte får alvorlige sygdomme som depression, hjerte-kar-sygdomme og ptsd”, siger Peter Hasle.

Han peger samtidig på, at de tre påbud kommer i en periode, hvor museet endog allerede har truffet beslutninger for at forbedre arbejdsmiljøet, herunder skilt sig af med tidligere direktør på Arken, Christian Gether.

At de tre påbud er kommet så hurtigt efter hinanden, understreger ifølge Peter Hasle alvoren.

”At virksomheden med så korte mellemrum får tre påbud, som ovenikøbet kommer i en periode, hvor virksomheden allerede er begyndt at gøre noget ved problemerne, fortæller, at Arbejdstilsynet opfatter situationen som meget alvorlig”, siger han.

Offentligheden fik indblik i det usunde arbejdsmiljø på Arken, efter at 20 ansatte i november 2021 i et brev til ledelsen kritiserede arbejdsmiljøet. I endnu et brev udtrykte medarbejdere i februar 2022 så kritik af direktør Christian Gethers ledelse.

Museets nye direktør, Marie Nipper, er netop tiltrådt. Hun og Arken har perioden frem til 1. februar til at efterkomme påbuddet.

Arken er langt fra det eneste museum, der har haft rod i arbejdsmiljøet. Adskillelige museer er havnet i pressen efter alvorlige sager med grænseoverskridende adfærd, mobning og dårlig ledelse, som Akademikerbladet har lavet et overblik over her.